Macovei atacă CCR: Au depășit competențele enumerate în lege

Monica Macovei acuză Curtea Constituțională că a decis existența unui conflict între puterile statului, cu riscul unei analize care "depășește competențele enumerate în lege". 

Iată ce spune Monica Macovei într-o postare pe facebook:
 
"Presiunea pe care o pun politicienii pe justiție, după decizia CCR privind OUG 13, este inacceptabilă
Mesajul meu pentru politicienii penali este unul singur: opriți-vă! Justiția din România este acum sub asaltul politic al penalilor și al prietenii lor politici.
 
Se apropie punctul culminant: schimbarea din funcție a procurorului general și a procurorului șef al DNA este dezbătută la masa Guvernului, iar în Senat se discută astăzi, în Comisia juridică, propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu de schimbare a procedurii de numire a procurorilor șefi.
 
Dragnea și Tăriceanu, unul condamnat, celălalt inculpat, se bat zilnic cu anchetele procurorilor, pe care le-ar dori închise. Tăriceanu este cel care a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu un posibil conflict între Guvern și Ministerul Public-DNA, iar majoritatea judecătorilor Curții a răspuns pozitiv, cu riscul unei analize care îi depășește competențele enumerate în lege.

Se cer demisii
 
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, aliat de nădejde al lui Tăriceanu, a declarat imediat că îi va evalua pe procurorul general Augustin Lazăr şi pe procurorul șef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, și a sugerat chiar o demisie a lor. Domnul Toader, fost judecător al Curții, propus la CCR cu sprijinul condamnatului Relu Fenechiu, invocă prevederi legale care îi permit o evaluare a deciziilor manageriale ale procurorilor șefi pentru a acoperi o decizie politică de a decapita Parchetul General și DNA.
Ce decizie managerială poate fi invocată pentru a justifica schimbarea din funcție a procurorului general și a procurorului șef al DNA în urma unei decizii controversate a Curții Constituționale prin care s-a constatat un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Ministerul Public? Pe cine crede că păcălește ministrul Justiției cu o astfel de justificare a unei propuneri de schimbare din funcție a celor doi procurori șefi?
 
Nerăbdarea condamnatului Dragnea, care aşteaptă “cu interes evoluţiile viitoare” legate de schimbarea din funcție a procurorului general și a procurorului șef al DNA, este strâns legată de apropierea deciziei instanței într-un alt dosar în care este inculpat. O schimbare a celor doi procurori cu funcții de conducere ar fi încă un semnal de forță transmis sistemului judiciar, pe care politicienii îl vor supus.
Inculpatul Tăriceanu, care visează o “lovitură de stat de catifea”, este pe punctul de a trece prin Senat, camera decizională, propunerea prin care vrea să schimbe modalitatea de numire a procurorilor șefi. La 10 ani de la angajamentul pe care România și l-a luat, că nu va modifica modalitatea de numire a procurorilor cu funcții de conducere, Tăriceanu întoarce spatele Comisiei Europene, batjocorind țara din scaunul de președinte al Senatului," a scris Monica Macovei pe contul său de socializare. 
 
[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel