În Şugag, 14 cupluri proaspăt căsătorite au fost celebrate într-un mod unic în România, printr-un obicei tradițional numit "Statu' la vase în Lunea Paştelui".
Sute de localnici și turiști s-au adunat în centrul comunei din Munții Sebeșului pentru a lua parte la acest eveniment.
Această tradiție, cu o istorie de secole, a fost întreruptă după 1989, dar a fost reluată în 2008, cu excepțiile anilor 2020 și 2021 din cauza pandemiei de coronavirus.
Ceremonia "Statu' la vase în Lunea Paştelui" a început cu o slujbă religioasă oficiată de doi preoți. Fiecare cuplu căsătorit a îmbrăcat costume populare specifice zonei, completate cu panglici albastre la brâu, simbolizând infinitul și durabilitatea căsniciei. Așezați în fața unei mese decorate cu "lepedeu" (covor) și față de masă cusută manual, cele 14 familii tinere, căsătorite de la Paștele anului precedent, au primit, conform tradiției, daruri de la rude și de la Consiliul Local Şugag.
Comuna Şugag este formată din şapte sate şi este una dintre cele mai întinse din Alba, cu o suprafaţă de 240 de kilometri pătraţi.
Ca să înţelegem acest obicei trebuie să ne întoarcem în timp, poate chiar cu sute de ani. Se ştie că pe Valea Sebeşului, locuitorii apar ca şi comunitate închegată după 1200, când asupra Sebeşului au fost tot felul de invazii, iar oamenii au fugit şi s-au refugiat în munţi. Traiul la munte e foarte greu şi eu cred că comunităţile locale din acel timp s-au putut adapta doar ajutându-se unii pe alţii. De acolo putem începe istoria acestui obicei", a explicat, pentru Agerpres, în urmă cu câţiva ani, Vasile Duvlea, referent la Căminul Cultural din Şugag.
Tinerii se căsătoreau şi aveau ajutor de cele necesare într-o gospodărie şi atunci puneau oamenii mână de la mână şi îi ajutau ca să poată să înceapă practic viaţa, a adăugat Vasile Duvlea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu