Ludovic Orban, DECLARAȚII după ședința maraton de azi noapte

Premierul Ludovic Orban, aflat în izolare la Vila Lac 1, susține o conferință de presă, după ce, miercuri, Guvernul a ținut o ședință maraton care s-a încheiat târziu în noapte.

Premierul Ludovic Orban susține, la ora 10, o conferință de presă, din izolare de la Vila Lac 1.

Este de așteptat ca Orban să detalieze măsurile luate în ședința de guvern de aseară, care s-a terminat în jurul orei 3 noaptea.

DC News vă prezintă declarațiile prim-ministrului, începând cu ora 10.00:

- Am luat decizii luate pentru a îmbunătăți mijloacele de luptă contra coronavirus:

* Hotărâre de Guvern cu 42 de milioane de lie pentru Ministerul Sănătății, pentru centrele de carantină

* Am luat decizia de a suplimenta bugetul MAI cu 100 de milioane de lei pentru a putea susține activitatea ministerului și pentru a asigura sumele pentru achizițiile necesare

* Am asigurat capital de lucru pentru Unifarm pentru a fi mai eficientă în derularea achizițiilor necesare

* Măsuri pentru a susține angajații fimelor afectate: majorare a plafonului de garantare a IMM-urilor, cu 5 miliarde, putem urca la 15 miliarde. Practic, garantăm credite pentru investiții și pentru capitalul de lucru, dobânda este subvenționată 100%

* Rambursarea de TVA va ajunge la 9 miliarde

* Creșterea bugetului decontat pentru concediile medicale

* Am luat măsura de a asigura plata șomajului tehnic, plata angajaților care intră în șomaj, din bugetul Ministerului Muncii. Practic, am luat această decizie pentru că este clar că multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie, și multe companii nu au veniturile necesare pentru a asigura plata salariilor angajaților și exista riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj, să fie dați afară invocându-se forța majoră. Decizia este de a susține 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

* Plată pentru salariații pe care nu-și mai permit să-i plătească, companiile trebuie să depună o declarație pe propria răspundere. 

* Am luat o măsură importantă de modificare a Codului Penal privitoare la infracțiunile care se petrec în contextul epidemiei de coronavirus. Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declarații. Am majorat pedepsele pentru infracțiune de zădărnicire a combaterii răspândirii epidemiei.

* Am introdus o nouă infracțiune și anume omisiunea de a nu da date complete în cazul în care în cursul unei anchete epidemiologice cineva nu dă date complete privind persoanele cu care a intrat în contact pentru a le proteja se consideră omisiune și în această situația se poate constitui dosar penal.

- Am adoptat și alte decizii care sunt legate de alte domenii de activitate. Mesajul meu este clar: Economia trebuie să funcționeze mai ales în domeniile cheie. Toate instituțiile statului, zona medicaăl, zona de aprovizionare trebuie să funcționeze la capacitate maximă.

- Solicit tuturor companiilor să ia măsuri de protejare a angajaților

- Am solicitat ministrului Sănătății și ministrului de Interne o mobilizare și mai bună

- Am găsit Direcțiile de Sănătate Publică aproape în moarte clinică, din cauza guvernării anterioare. Am crescut și vom crește constant numărul de epidemiologi.

- Am solicitat MAI să ia măsuri energice pentru respectarea măsurii izolării la domicilu și a carantinei, inclusiv prin echipe mobile de jandarmi, și să ia măsuri dure, dacă se impun oricât de drastice.

- Pregătirea spitalelor este un alt obiectiv major. Pregătim treptat spitalele în funcție de nivelul de răspândire

- Stocurile existente care ar fi trebuit asigurate din anii trecuți conform legii erau zero. A trebuit să facem achiziții, să ne descurcăm să facem față unei astfel de situații.

* Închei prin a vă îndemna din nou la calm, responsabilitate, o atitudine rațională, să vă informați clar din informațiile transmise de autorități. Războiul informațional, fake-new-urile creează o stare de spirit care nu este potrivită. Urmăriți informațiile ofiiciale. Nu vă mai lăsați pradă informațiilor transmise cu rea voință care nu fac altceva decât să introducă spaimă. Vom lua măsuri când vom identifica astfel de surse de fake news și vom lua măsurile care rezultă din dcretul stării de urgență.

VIDEO

În curs de actualizare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel