Lucian Bode, clarificări privind aderarea României la Schengen, brățările electronice pentru prevenirea violenței domestice și traficul de persoane

Ministrul Lucian Bode a venit cu lămuriri privitoare la momentul în care vom afla dacă România va adera la Spațiul Schengen, la ce se întâmplă cu românii din Spania și la brățările electronice pentru prevenirea violenței domestice.

În cadrul unui interviu pentru Știrile TVR, Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, a venit cu clarificări privitoare la românii din Spania, la brățările electronice pentru prevenirea violenței domestice și la aderarea țării noastre la Spațiul Schengen:

„După 15 ani, un ministru al Afacerilor Interne din România relizează o vizită oficială și o întâlnire oficială cu un spaniol. Avem foarte multe acțiuni comune, cu rezultate pe zona cooperării polițienești, pe tot ceea ce înseamnă combaterea infracțiunilor legate de traficul de persoane, traficul de droguri și am discutat foarte mult despre cum reușim să ne modernizăm înaintea celor care săvârșesc infracțiuni.

Comunitatea românească este una dintre cele mai apreciate comunități. Am avut ocazia la recepția de aici, de la sediul Ambasadei României de la Madrid, să cunosc reprezentanții cultelor, să cunosc medici renumiți, profesori renumiți, cercetători, oameni de afaceri și oameni care fac cinste României. Sigur că sunt cazuri de cetățeni români, în colaborare cu cetățeni spanioli care săvârșesc infracțiuni. Apropo de traficul de persoane, da, România recunoaște că este o țară sursă în ceea ce privește traficul de persoane, dar nu există trafic de persoane fără țară de destinație. În consecință, am spus-o și la întâlnirea cu omologul meu spaniol, trebuie partajate obligațiile. 

Au fost și acțiuni comune de destructurare a unor rețele de trafic de autoturisme second-hand, de exemplu, furturi din bancomate. Sunt astfel de infracțiuni săvârșite de grupuri infracționale de cetățeni români împreună cu cetățeni spanioli, dar sunt într-un număr extrem de mic și niciodată astfel de uscături nu ar trebui să pună o umbră asupra celor peste 1 milion de români care își desfășoară activitatea aici și trăiesc aici, în Spania. Dintre ei, peste 100.000 sunt născuți aici.

Am adus în discuție această problemă pe care cred eu că ar trebui să o punem pe agenda discuțiilor și să-i găsim rezolvare, cu privire la dubla cetățenie. În Spania poți dobândi cetățenie doar dacă renunți la cea română. Am cunoscut aseară o doamnă cercetător, din Galați, care, cu lacrimi în ochi, îmi spunea că a renunțat șa cetățenia română tocmai pentru că voia să ocupe un post important, pe măsura domniei sale, aici. Cred că este momentul să aducem foarte serios în discuție acest subiect iar domnul ministru mi-a promis că va face demersuri către ministerele importante pentru a aduce pe agenda discuțiilor noastre bilaterale acest subiect“, a spus ministrul Lucian Bode.

CITEȘTE ȘI    -    Lucian Bode, pentru EL PAÍS: Suntem îngrijorați de amenințările hibride

Brățări electronice pentru prevenirea violenței domestice

„Începând cu 1 octombrie 2022, proiectul pilot cu cele 964 de kit-uri, din cele 15.000 câte vom achiziționa în total, va fi implementat și în România, în județele Iași, Mureș, Vrancea și municipiul București. În anul 2023 vor urma alte 19 județe și până în 2025 vom avea acest sistem implementat la nivel național. Va trebui să angajăm polițiști suplimentari care să poată să fie foarte rapid dirijați către zonele potențial de risc, unde sunt semnalate încălcări ale ordinelor de protecție“, a mai spus ministrul Bode.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  România, în Spațiul Schengen. Rareș Bogdan: De 11 ani suntem umiliți și călcați în picioare

Aderarea României la Spațiul Schengen

„Dincolo de decizia Spaniei de a susține aderarea României la Spațiul Schengen, cred că vocea Spaniei va fi auzită și de alte state membre. noi contăm pe sprijinul tuturor partenerilor noștri europeni pentru atingerea acestui obiectiv. Din 2011 România îndeplinește toate condițiile și să nu uităm că țara noastră gestionează 2070 de kilometri de frontieră a Uniunii Europene și conflictul din Ucraina a arătat încă odată în plus că România este un partener de nădejde, este un factor de stabilitate, de asigurare a securității frontierelor UE.

În aceste condiții, președinția cehă și-a exprimat foarte clar opțiunea de a susține aderarea României, Bulgariei și Croației în actualul exercițiu, iar asta înseamnă că până în decembrie 2022 am putea avea o decizie favorabilă. În perioada următoare va avea loc o vizită de evaluare voluntară a experților din statele membre, vizită care se va desfășura în România și Bulgaria la sfârșitul lunii octombrie. În urma acestei vizite vor exista un set de concluzii, iar la Consiliul Jai din 14 octombrie, de la Luxemburg, să puteam avea o primă imagine a finalității acestui demers. ne dorim să existe un echilibru firesc între obligațiile pe care România și le-a asumat și le realizează ca țară membră a UE și gestionar al frontierelor Schengen și drepturile de care România, din păcate nu beneficiază“, a conchis Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel