Locuri "în picioare" în avion? Companiile analizează o soluție radicală pentru zborurile scurte low-cost

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Companiile aeriene low-cost analizează o soluție controversată pentru a reduce costurile și a transporta mai mulți pasageri: introducerea unor 'scaune' verticale, asemănătoare cu o șa de bicicletă, în care mai mult stai sprijinit, pentru zborurile de scurtă durată.

Deschiderea industriei aeriene low-cost către o nouă revoluție a confortului – sau a disconfortului – pare tot mai aproape. Începând cu 2026, unele companii ar putea adopta un model radical de locuri „semi-în picioare”, bazat pe un nou tip de scaun, care seamănă mai degrabă cu o șa de bicicletă decât cu un loc convențional de avion. Această schimbare ar permite operatorilor să înghesuie cu până la 20% mai mulți pasageri la bord, pe zborurile de scurtă durată.

Noile scaune, mai ușoare cu circa 50% decât cele standard, ar putea reduce costurile legate de consumul de combustibil. Concepția lor se adresează exclusiv curselor aeriene care durează cel mult două ore, unde pasagerii nu se vor așeza în mod tradițional, ci se vor sprijini pe o suprafață îngustă, rigidă, cu design inspirat din echipamentele de rollercoaster.

Ideea nu e chiar nouă. Studii de mai bine de un deceniu

Deși scaunele par o idee nouă, acestea sunt studiate de mai bine de un deceniu. Prototipul a fost dezvoltat de firma italiană Aviointeriors și a fost deja prezentat publicului încă din 2010, cu o versiune modernizată în 2018. Scaunele sunt fixate atât în tavan, cât și în podea, iar spațiul dintre rânduri este extrem de restrâns, doar 60 de centimetri. 

Criticile nu au întârziat să apară. În contextul în care zborurile low-cost sunt deja asociate cu spațiu limitat, politici restrictive de bagaje și numeroase taxe suplimentare, introducerea acestor scaune este văzută de mulți ca o nouă formă de stres pentru pasageri. Disconfortul pare a fi prețul pentru un bilet ieftin.

Totuși, producătorii susțin că noile scaune au trecut toate testele de siguranță impuse de reglementările în vigoare. Deocamdată, însă, companiile majore rămân rezervate. „Ryanair nu are astfel de planuri”, a transmis un reprezentant al companiei în 2025 pentru publicația Metro. Wizz Air a transmis aceeași poziție, în timp ce EasyJet a preferat să nu comenteze.

2026 ar putea fi anul în care experimentul devine realitate

Modelul a mai fost în atenția publicului în 2012, când Michael O’Leary, CEO-ul Ryanair, a sugerat că ar putea instala zece rânduri din aceste scaune și să vândă bilete cu doar 1 liră sterlină, stârnind atunci o polemică intensă.

Mai mult, 2026 ar putea fi anul în care experimentul devine realitate, cel puțin pentru zborurile scurte. Cei interesați de bilete ieftine ar putea, în curând, să călătorească aproape „călare”, dacă această inițiativă va fi adoptată, notează Daily Mail și MSN.

CITEȘTE: "Zbor de groază" spre Ibiza. Pasageri britanici beți și drogați au creat teroare în avion. Poliția i-a așteptat la sol: "Nu puteai controla animalele! Un iad de două ore și jumătate" (VIDEO)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel