Lituania critică politica externă a lui Orban. Aproape jumătate din ajutoarele UE pentru Ucraina blocate de Ungaria

Luni, ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis a criticat vehement Ungaria pentru blocarea deciziilor Uniunii Europene privind afacerile externe, inclusiv ajutorul militar pentru Ucraina, și a declarat că blocul trebuie să găsească o modalitate de a ocoli veto-ul Budapestei, scrie Reuters.

Critica dură a lui Landsbergis reflectă frustrarea tot mai mare din UE față de Ungaria. Estonia și Italia și-au exprimat, de asemenea, nemulțumirea față de tacticile de blocare ale Budapestei.

"Cred că trebuie să fim transparenți în ceea ce privește poziția actuală a Ungariei," a declarat Landsbergis reporterilor la sosirea sa pentru o reuniune a miniștrilor de externe ai UE la Bruxelles. "Aproape toate discuțiile și soluțiile și deciziile necesare ale UE sunt blocate de o singură țară. Așadar, trebuie să începem să vedem aceasta ca o abordare sistematică față de orice efort al UE de a avea un rol semnificativ în afacerile externe."

Deciziile UE privind politica externă necesită sprijinul unanim al tuturor celor 27 de state membre.

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, nu a vorbit cu reporterii la intrarea sa la reuniunea de luni. Ungaria nu oferă ajutor letal Ucrainei și a argumentat că politica UE de a furniza arme Kievului este greșită și va prelungi războiul.

Landsbergis a spus că Ungaria blochează deciziile privind ajutorul militar al UE pentru Ucraina, începutul discuțiilor de aderare la UE pentru Kiev și asupra Georgiei și Armeniei. Diplomații spun că poziția Ungariei este adesea în conformitate cu interesele politicii externe ale Rusiei.

"Am analizat această situație și aparent aproximativ 41% din rezoluțiile UE privind Ucraina au fost blocate de Ungaria," a spus el. "A ajuns foarte, foarte departe," a adăugat Landsbergis. "Trebuie să găsim o modalitate, cu adevărat, ca o comunitate, să lucrăm în jurul acestei situații."

Frustrarea

Frustrarea față de Ungaria este exprimată de obicei în spatele ușilor închise sau în conversații neoficiale, mai degrabă decât în public.

Rezonând cu criticile lui Landsbergis, într-un ton mai blând, ministrul de externe estonian Margus Tsahkna a declarat: "De fiecare dată când venim aici, trebuie să convingem Ungaria să nu blocheze inițiative foarte importante."

Diplomații spun că Budapesta blochează o varietate de măsuri legate de Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF), un fond susținut de UE care a furnizat miliarde de euro în ajutor militar Ucrainei.

"Aceasta este crucială acum pentru Ucraina și, de asemenea, pentru Europa, pentru a folosi aceste fonduri EPF," a spus Tsahkna.

Ministrul de externe italian Antonio Tajani a declarat reporterilor: "Suntem împotriva blocării. Vrem să mergem mai departe."

Un diplomat senior dintr-o altă țară a UE, vorbind sub condiția anonimatului, a spus: "Ceea ce se întâmplă este scandalos. La fiecare pas ... vezi cum ungurii împiedică capacitatea Ucrainei de a lupta împotriva unui agresor."

Această situație tensionată subliniază provocările interne cu care se confruntă UE în menținerea unei politici externe unificate și eficiente, în contextul crizei din Ucraina și al influențelor externe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel