EXCLUSIV  Legi care protejează animalele împotriva abuzului și a neglijenței. Av. Constantin Durgheu, sfaturi pentru deținătorii de animale

Sursa: Pixabay, de Winsker
Sursa: Pixabay, de Winsker

Legislația privind agresiunea față de animale variază în funcție de stat, dar în multe țări, printre care și România, există legi care protejează animalele împotriva abuzului și a neglijenței.

Potrivit art. 4 din Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor, deținătorii de animale au obligația de a avea un comportament lipsit de brutalitate față de acestea, de a asigura condițiile elementare necesare scopului pentru care sunt crescute, precum și de a nu le părăsi sau izgoni.

Un pas esențial în combaterea agresiunii față de animale este raportarea incidentelor către autorități. Persoanele care asistă la orice formă de agresiune asupra animalelor ar trebui să raporteze imediat incidentul la poliție, la organizațiile pentru protecția animalelor sau la autoritățile locale. Este important să oferim cât mai multe detalii posibile, inclusiv informații despre locație, descrierea agresorului și a victimei, precum și orice alte dovezi relevante. 

Odată ce incidentul este raportat, este crucial să cooperăm pe deplin cu autoritățile pentru anchetarea și urmărirea penală sau pentru sancționarea contravențională a agresorilor. Acest lucru implică furnizarea de declarații și mărturii, precum și cooperarea pentru orice solicitări suplimentare de informații sau probe. Colaborarea noastră activă este esențială pentru asigurarea că cei vinovați sunt aduși în fața justiției și sancționați corespunzător conform legii.

2. Sursa: Fre... (carme-cruda-caini_67252700_84716800.jpg)

Potrivit avocatului Constantin Florin Durgheu, invitat la DC Anima, “într-o societate civilizată, reacția celui care vede un comportament anormal față de om sau de animal trebuie să fie promptă și ar trebui să existe, nu să lipsească cu desăvârșire. Oamenii ar trebui să se implice, nu să treacă nepăsători, iar dacă le e frică să intervină personal, au multe mijloace prin care pot ajuta organele specializate să identifice făptuitorul și eventual să stopeze acel incident, ca el să nu degenereze și să nu conducă la un rezultat ireparabil”.

Acesta a mai adăugat că “la Cluj, au fost abandonați 3 cățeluși la marginea străzii, iar persoana a fost identificată cu ajutorul camerelor de luat vederi. Câte astfel de situații s-au mai întâmplat? Deși proprietarii caselor sau magazinelor care erau în proximitate au surprins aceste lucruri pe camerele de luat vederi, câți au avut curiozitatea să vadă cine a abandonat acel cățel pentru a ajuta la tragerea la răspundere a făptuitorului? Intervine și comoditatea, ceea ce este absolut de neînțeles. Poți fi audiat inclusiv ca martor, presupune un efort din partea aceluia care a luat parte la săvârșirea faptei. Eu aș milita pentru conștientizare și pentru o reacție promptă”.

Prin educație continuă, sprijin comunitar și angajament civic, putem crea un mediu în care grija pentru bunăstarea câinilor devine un aspect fundamental al vieții noastre de zi cu zi. Astfel, fiecare dintre noi poate contribui la construirea unei lumi în care toți câinii sunt iubiți, protejați și respectați, iar legătura noastră cu aceste ființe minunate să fie mereu una de prietenie și înțelegere reciprocă.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel