Lege judecători, procurori. Cazanciuc vrea șase ani de pregătire pentru magistrați

Cazanciuc - Toader
Cazanciuc - Toader

Senatorul Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiţiei, a propus, joi, modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor în sensul introducerii unei perioade de pregătire de şase ani pentru viitorii magistraţi, ceea ce ar conduce, implicit, la creşterea vârstei de intrare în magistratură. 

"În cele ce urmează voi expune câteva soluţii care, în urma dezbaterilor profesionale şi parlamentare, să se poată transforma în propuneri de modificare şi completare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, vizând creşterea vârstei la care magistraţii ajung efectiv să profeseze cu depline puteri, dar nu prin impunerea unor condiţii suplimentare la admitere, ci prin extinderea perioadei de pregătire şi diversificare a stagiilor de practică şi schimbarea sistemului de repartizare şi evaluare a absolvenţilor", a scris Robert Cazanciuc pe blog. 

El propune introducerea unei perioade de pregătire de şase ani pentru viitorii judecători şi procurori, din care patru ani ca auditor în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii (INM) şi doi ani ca stagiar în cadrul unei instanţe judecătoreşti sau în cadrul unei unităţi de parchet. 

[citeste si]

După primul an de cursuri, auditorii ar trebui să urmeze cicluri de pregătire de câte şase luni la instanţă, parchet, penitenciar, cabinet de avocatură, cabinet notarial sau instituţie publică centrală, pe perioada cărora să fie îndrumaţi de un reprezentant al INM şi de un reprezentant al instituţiei unde efectuează practica. La finalul fiecărui stagiu, îndrumătorii de practică vor realiza o evaluare a capacităţii fiecărui auditor de a exercita funcţia de judecător sau procuror. 

După încheierea pregătirii în cadrul INM, auditorii în justiţie ar urma să susţină un examen de absolvire, constând într-o probă teoretică, o probă practică, un interviu şi un examen psihologic. Comisia de examinare va fi alcătuită din şapte membri: trei judecători, doi procurori, un avocat şi un profesor universitar. 

Repartizarea candidaţilor pe locurile de judecători stagiari şi procurori stagiari disponibile în cadrul sistemului judiciar ar urma să fie făcută de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în funcţie de opţiunea auditorului şi de nota finală de absolvire, compusă din media de la examenul de absolvire şi media rezultată din evaluările realizate pe durata studiilor în cadrul INM, în proporţie de 60% şi respectiv 40%, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel