EXCLUSIV  Laurențiu Neculaescu, președinte AFM, despre Programul fabricilor de reciclare: "Se vor crea locuri de muncă" /video

Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Laurențiu Neculaescu, a fost invitat pe DC News și DC News TV. În cadrul emisiunii, domnul Neculaescu a prezentat amănunte despre mai multe programe demarate de instituția pe care o conduce, inclusiv despre Programul fabricilor de reciclare. În doar două săptămâni, pe 14 mai, ora 10:00, se dă startul acestui program. Cu un apel către toate companiile private interesate, proiectul promite să redefinească modul în care gestionăm deșeurile. 

"Programul fabricilor de reciclare va demara în data de 14 mai, la ora 10:00, adică peste 2 săptămâni pornește înscrierea. Așteptăm cât mai multe solicitări. Este un program competitiv de data aceasta. Perioada de depunere este 14 mai-16 august. În tot acest interval se vor depune proiecte, după care ele vor fi evaluate. Aici discutăm de un punctaj pentru fiecare proiect, în funcție de maturitate, în funcție de tipul de deșeu pe care îl reciclează și de cifra de afaceri, sunt mai multe criterii, iar la sfârșit se va face un scoring", a spus Laurențiu Neculaescu.

"Toate proiectele care vor intra în anvelopa de 220 de milioane de euro din banii alocați din PNL vor primi finanțare. Proiectul se adresează companiilor private", a adăugat acesta.

"Eu îmi doresc, așa cum e și ținta din PNRR, să realizăm 26 de noi capacități de reciclare la nivelul României, dar dacă vom găsi proiecte care sunt mature și sunt bune și ele, și într-adevăr aduc un plus în domeniul deșeurilor, este treaba noastră să mai găsim bani și în alte părți și să mai adăugăm la cele 220 de milioane de euro bani, astfel încât să finanțăm mai mult de 26 de capacități de reciclare", a mai spus acesta.

"Se vor aduna gunoaiele. Se vor crea locuri de muncă. E un program mult mai complex decât celelalte finanțări pe care le-a făcut până acum Administrația Fondului pentru Mediu. Discutăm de autorizație de construcție, trebuie să existe proiect tehnic de execuție, adică sunt multe documente care să ne convingă că, într-adevăr, acel aplicant știe ce face, a investit și niște bani înainte să semneze contractul de finanțare. Gândiți-vă cât costă obținerea unei autorizații de construcție, elaborarea unui unei documentații tehnice pentru autorizația de construcție, elaborarea unei documentații pentru avizul de mediu sau acordul de mediu. Toate astea costă. Am solicitat niște documente și o descriere a fluxului tehnologic, astfel încât să ne asigurăm că cei care vor participa la acest program știu și despre ce e vorba, știu și ce au de făcut și știu și ce urmează să facă pe mai departe", a mai precizat președintele AFM.

"Noi credem că ne-am luat mai toate măsurile să nu existe fraude de genul celor spuse de dumneavoastră și într-adevăr ne dorim să fie mai mult de 26 de capacități de reciclare", a spus Laurențiu Neculaescu.

"Am spus, dacă vom identifica proiecte care nu acoperă bugetul de 220 de milioane de euro, dar într-adevăr aduc un plus de valoare în domeniul deșeurilor, vom căuta să suplimentăm bugetul astfel încât să finanțăm mai mult de 26 de fabrici. Vom vedea câte la momentul respectiv, în funcție de bani, în funcție de cum putem să alocăm. Va fi un program care va avea un impact", a precizat președintele AFM.

"Acest proiect va crea locuri de muncă clar și va activa industria, inclusiv pe orizontală", a conchis Laurențiu Neculaescu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel