Magistrații Judecătoriei Mangalia au justificat condamnarea lui Vlad Pascu la zece ani de închisoare.
Magistrații Judecătoriei Mangalia au justificat condamnarea lui Vlad Pascu la zece ani de închisoare, subliniind că siguranța publică și drepturile victimelor trebuie să prevaleze asupra intereselor personale ale inculpatului. Deși nu avea antecedente penale și provine dintr-o familie cu resurse financiare care l-ar putea ajuta să își refacă viața, instanța a considerat că regretul exprimat de acesta nu este suficient pentru a justifica o pedeapsă mai blândă. Totodată, judecătorii au susținut că eliberarea lui Pascu ar reprezenta o amenințare pentru ordinea publică, existând riscul ca acesta să recidiveze.
Potrivit motivării deciziei, instanța a reținut faptul că, înainte de accident, Pascu consumase substanțe psihoactive și se afla sub influența acestora în momentul în care s-a urcat la volan. În urma testelor biologice efectuate pe 19 august 2023, tânărul a recunoscut că a consumat marijuana cu o săptămână înainte și o substanță denumită de el „praf alb” cu trei zile înainte de producerea tragediei.
”Conform procesului-verbal întocmit de către S.J.M.L.Constanţa, referitor la examinarea preliminară a probei de urină cu privire la prezenţa substanţelor psihoactive în organism (fila 60 vol. I dup), a rezultat faptul că numitul Pascu Matei – Vlad a fost depistat pozitiv la consumul următoarelor substanţe: amfetamine, cocaină, metamfetamină, MDMA-ectsasy. În urma analizării probelor biologice recoltate de la inculpatul Pascu Matei Vlad, s-a constatat prezenţa în sânge a substanţelor benzoilecgonina (metabolit cocaină), metamfetamină, amfetamină, benzodiazepine, tramadol, bromazepam, în plasmă: cocaină, benzoilecgonină, MDA, MDMA iar în urină, a substanţelor cocaină – metabolit, MDMA – metabolit, MDA – metaboliţi, bromazepan, tramadol metabolit (buletinul de analiză toxicologică nr. 1775 din 23.08.2023 emis de INML Mina Minovici Bucureşti, fila 399 dosar de urmărire penală vol. III)”, se regăsește în documentul Judecătoriei Mangalia.
Cu toate că era conștient de starea sa, a ales să conducă autoturismul pe drumurile publice. Ancheta a stabilit că acesta circula cu 102 km/h pe traseul Vama Veche - 2 Mai, într-o zonă semnalizată cu avertismente pentru curbă periculoasă, moment în care a lovit cinci persoane.
”Ulterior impactului, autoturismul a efectuat în slalom o deplasare spre stânga şi apoi spre dreapta, cu revenire pe calea de rulare, împrejurare în care D.R.M. a fost proiectată spre dreapta, pe spaţiul verde, iar O.A.S. a fost proiectat cu zona capului pe acostamentul din dreapta şi cu picioarele pe spaţiul verde din dreapta, urmarea fiind decesul acestora. De asemenea, în cursul acestei deplasări, numiţii I.C.I., C.V.A. şi B.D.D.au fost loviţi cu diferite părţi ale maşinii, suferind leziuni care au necesitat mai multe zile de îngrijiri medicale”, notează motivarea Judecătoriei Mangalia.
Judecătorii au stabilit că întreaga responsabilitate pentru accident îi aparține lui Vlad Pascu, neexistând elemente care să indice o culpă comună. Mai mult, prezența unor concentrații de alcool în sângele sau urina victimelor nu a fost considerată relevantă pentru stabilirea responsabilității. De asemenea, instanța nu a reținut ca circumstanțe atenuante nici recunoașterea faptelor, nici plata unor despăgubiri către familiile victimelor.
În decizie, magistrații au reiterat că menținerea lui Vlad Pascu în detenție este necesară pentru protejarea ordinii publice și pentru a evita un sentiment de nesiguranță în rândul populației. Aceștia au subliniat că, dacă ar fi eliberat, există posibilitatea reală ca Pascu să repete astfel de comportamente.
”Având în vedere speța, (...) prin prezenta sentinţă, precum şi cu rezonanţa socială a faptelor comise de inculpat, instanţa apreciază că lăsarea în libertate a inculpatului ar avea în continuare drept rezultat o stare de pericol social concret pentru ordinea publică şi este de natură să genereze sentimente de insecuritate pentru ceilalţi cetăţeni, îndreptăţiţi să pretindă autorităţilor statului asigurarea unui climat social sigur, caracterizat prin siguranţa traficului rutier şi, implicit, printr-o protecţie eficace a dreptului la viaţă şi la integritate corporală. În concret, atât modalitatea în care inculpatul a acţionat cât şi urmările deosebit de grave ale infracţiunilor pentru care s-a dispus condamnarea inculpatului şi impactul social intens negativ al conduitei adoptate de inculpat reprezintă aspecte care indică o periculozitate socială ridicată, atât a faptelor, cât şi a inculpatului şi justifică pe deplin aprecierea instanţei în sensul că lăsarea în libertate a acestuia ar genera în continuare o stare de pericol pentru ordinea publică, inculpatul putând să recurgă oricând la comiterea unor fapte similare”, a detaliat instanța.
Judecătoria Mangalia a considerat că nu există motive noi care să justifice revocarea arestului preventiv, motiv pentru care măsura a fost prelungită cu încă 60 de zile.
Pe 31 ianuarie, Vlad Pascu a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru accidentul produs la 2 Mai, soldat cu moartea a doi tineri și rănirea altor trei. Hotărârea nu este definitivă și a fost atacată cu apel, potrivit România TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News