Întrebările pe care să nu i le pui copilului tău când vine de la școală. Ovidiu Pânișoară: Ne duce la depresie

Întrebările pe care să nu i le pui copilului tău când vine de la școală. Ovidiu Pânișoară: Ne duce la depresie / Foto: Pixabay
Întrebările pe care să nu i le pui copilului tău când vine de la școală. Ovidiu Pânișoară: Ne duce la depresie / Foto: Pixabay

Ovidiu Pânișoară, profesor universitar Facultatea de Psihologie, vine cu un avertisment pentru părinți.

Comparația socială poate conduce la depresie, așa că ar trebui să avem mare grijă ce întrebări le dăm copiilor noștri atunci când vin acasă de la școală. Nu este bine să îi comparăm cu alți copii, ci să le evaluăm performanța în funcție de capacitățile lor personale.

"Eu întreb studenții. Care e salariul pe care și l-ar dori fără să exagereze? Dublăm cifra aia. Și de mâine ești angajat! Ești ca Alba ca Zăpada, apar păsărele și ciripesc în jurul tău. Până când afli colegul tău a negociat un salariu de trei ori mai mare, nu de două ori. Ne duce la depresie", a spus Ovidiu Pânișoară, profesor universitar Facultatea de Psihologie, în cadrul emisiunii Doctor de bine de la Pro TV.

Ovidiu Pânișoară: E o comparație păguboasă

Astfel, evaluarea corectă se face în raport cu propria persoană. Tocmai din acest motiv în cele mai multe țări vestice există un carnet de elev electronic. Notele le știe profesorul și le afla doar elevul în cauză sau părintele, în niciun caz toată clasa.

"Eu compar într-o clasă elevii. Deja am o problemă, iar comparația socială – capra vecinului- societatea română învață din familie "trebuie să fii mai frumos ca celălalt, nu trebuie să fii bogat, ci mai bogat decât celălalt". E o comparație păguboasă. Ajungem să avem nivelul de creștere al depresiei extrem de mare. Nu ar trebui să mă intereseze nivelul clasei. Eu am obținut o notă pentru ce pot eu în raport cu mine", a mai spus Ovidiu Pânișoară.

Prin urmare, atunci când copilul dumneavoastră ajunge acasă de la școală nu insistați cu întrebări de genul: "Ce ai făcut la școală?"; "Ce notă ai luat?"; "Ce notă au luat ceilalți?". Ce poți face în schimb? Îi poți arăta copilului tău că îi ești alături, că îl încurajezi și că ești mândră de rezultatele lui, mai ales dacă vezi că chiar depune efort.

"Un copil dacă este trist, nefericit, dacă are performanțe proaste la școala, ar fi bine să te duci undeva să întrebi, nu să-l consideri prost și că nu are performanțe bune la școală. E foarte important să vorbim de la om la om, nu de la poză la poză", spune Elena Brănaru, medic primar psihiatrie pediatrică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel