Interceptări ilegale în cazurile Lidia Niculescu și Valentino Acatrinei. Despăgubiri de 15.500 de euro

Judecătorii de la Strasbourg au decis condamnarea statului român la plata unor daune morale de 4.500 de euro către fostul judecător Valentino Acatrinei, și a unor daune de 9.000 de euro pentru fosta avocată Lidia Niculescu (fostă Pețer), aceasta din urmă urmând să primească încă 2.000 de euro cheltuieli de judecată. Documentul poate fi accesat Ambele cazuri sunt legate de interceptările realizate de Serviciul Român de Informații care au dus la condamnarea lor pentru corupție. Lidia Niculescu a fost condamnată la șase ani de închisoare în noiembrie 2002 pentru că ar fi oferit bani judecătorului Acatrinei pentru rezolvarea favorabilă unui caz. A ieșit din închisoare în martie 2005. Valentino Acatrinei era judecător la Curte de Apel București și a fost condamnat în același proces la cinci ani de închisoare pentru trafic de influență, luare de mită și trecere frauduloasă a frontierei. A fost grațiat în mai 2005, odată cu Miron Cozma. 

Încălcarea drepturilor, condiții precare de detenție, excluderea din Barou și divorț

Ei au dat în judecată Statul Român pentru interceptări ilegale. Lidia Niculescu a reclamat suplimentar la CEDO că nu a fost informată despre acuzațiile care i se aduc și că i s-a încălcat dreptul de a fi reprezentată de către un avocat la primele audieri. Mai mult, fosta avocată s-a plâns de aglomerația și de condițiile de detenție. De asemenea,  avocata a fost dată afară din Barou, iar pe data de 4 septembrie 2003 a trecut printru-un divorț cauzat neglijențele din rapoarte și rezoluțiile primei instanțe, care susțineau că ar fi fost prietenă intimă a persoanei pe care o reprezenta, în timp ce chiar pe înregistrări apărea ca prietenă.

Interceptări înainte de începerea urmăririi penale

Interceptările au fost făcute de SRI începând cu data de 4 aprilie 2000, iar începerea urmăririi penale a fost declarată în data de 30 de aprilie 2001. Astfel, au fost considerate de către CEDO ilegale, așa cum prevede și decizia Curții Constituționale de la noi din țară. CEDO consideră că s-a încălcat dreptul la un proces echitabil și respectarea vieții private și de familie și admite plângerea Lidiei Niculescu legată de condițiile precare de detenție.

„Este o decizie CEDO și trebuie respectată ca atare. Ea nu poate să fie contestată de nimeni”, a declarat avocata Paula Iacob.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel