Inteligenţa Organoidă (OI), mai tare decât Chat GBT (AI). Vom avea computere cu creier uman?

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Viitorul sună, pe alocuri, înspăimântător. Iată ce anunţă oamenii de ştiinţă pentru următorii ani!

Ştim deja de ce e în stare Chat GBT (care se foloseşte de Inteligenţa Artificială), însă OI (Inteligenţa Organoidă) pare să fie noua frontieră. Cel puţin aşa susţin cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, din Baltimore, SUA care nu au pierdut timpul şi au lansat deja, în februarie 2023, un nou program ambiţios în domeniul bioinformaticii, program în care sunt implicaţi specialişti din mai multe ţări.

Ce este Inteligenţa Organoidă (OI)

Inteligența organoidă reprezintă un concept legat de dezvoltarea tehnologiei în domeniul neuroștiințelor și biologiei celulare. Organoidul este o structură tridimensională asemănătoare unui organ, creată în laborator din celule stem sau celule progenitoare umane. Acesta poate recrea anumite caracteristici și funcționalități ale unui organ real, cum ar fi creierul, ficatul, rinichii etc.

În ceea ce privește inteligența organoidă, cercetătorii explorează abilitatea organoidelor de a prezenta unele caracteristici ale inteligenței umane, cum ar fi capacitățile cognitive sau funcționalitățile complexe ale creierului, scrie SciTechDaily.com. Totuși, este important să subliniem că, în prezent, organoidele sunt structuri mult mai simple decât creierul uman și nu au aceleași capacități cognitive ca un creier uman complet dezvoltat.

Când am putea avea "computere biologice"

Coordonatorii proiectului amintit mai sus spun că, în mai puţin de zece ani, vor reuşi să pună la punct computere biologice, bazate pe organoizi obţinuţi din celulele creierului uman. Cu alte cuvinte, se urmăreşte creşterea puterii de procesare a Inteligenței Artificiale, prin folosirea de celule cerebrale umane – o idee  pe care mulţi o consideră “nebunească” şi periculoasă. Sunt savanţi care, realmente, se tem că inteligenţa artificială, fie ea şi de natură organoidă, ar putea prelua controlul asupra omenirii şi s-ar crea haos în lume.

Această zonă de cercetare, controversată din punct de vedere etic, ridică în continuare numeroase întrebări şi în ceea ce priveşte reglementarea, deoarece aceasta poate implica dezvoltarea de organoide mai complexe și mai avansate în viitor. "Norocul" nostru este că studiile se află încă în stadii incipiente şi se pot extinde pe câţiva ani până la concluzii concrete. Este vital să se continue cercetarea etică și responsabilă pentru a înțelege mai bine potențialul și limitele inteligenței organoide și a aborda cu precauţie maximă implicațiile acestor tehnologii emergente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel