Eurodeputata PSD Claudia Țapardel a avut o întâlnire la nivel înalt cu Comisia Europeană pe tema turismului european.
Brâncuși, punte între iubitorii de cultură din Europa și din lume
Pe fondul desemnării anului 2018 ca An European pentru Patrimoniu Cultural, eurodeputata PSD Claudia Țapardel s-a întâlnit cu Tibor Navracsics, Comisarul pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport. Motivul întrevederii la nivel înalt a fost convenirea asupra unui Plan de Acțiune care să integreze măsuri de promovare a turismului european într-o strategie mai largă dedicată patrimoniului UE.
"În primul rând, mă bucur enorm să constat că solicitarea mea de a avea un an european care să celebreze turismul și patrimoniul cultural a primit un răspuns favorabil din partea Comisiei" a declarat Claudia Țapardel, copreședinta Intergrupului pentru Dezvoltarea Turismului și Patrimoniu Cultural din Parlamentul European.
Ea a adăugat: "Patrimoniul cultural european este unic în lume și poate fi un punct de sprijin pentru economia europeană, dar acest lucru se poate întâmpla doar dacă este dublat de acțiuni de valorificare a turismului. Doar în acest fel vom putea elabora proiecte care să identifice corect, atât la nivel de regiune cât și la nivel european, prioritățile acestor domenii".
Comisarul Navracsics a subliniat legătura strânsă dintre cultură, turism și industrii creative, precum și impactul pozitiv al cooperarii dintre instituțiile europene, autoritățile regionale și sectorul privat: "Comisia Europeană are în vedere o strategie care privește organizarea de activități atât la nivel local cât și la nivel european, iar pentru această contăm pe expertiza și sprijinul tuturor celor din domeniu.După cum am mai spus, turismul și patrimoniul cultural sunt două domenii care formează o legătură inseparabilă, iar Comisia Europeană va sprijini această relație în 2018".
Brâncuși, un numitor comun pentru patrimoniul cultural european
Pe lista subiectelor dezbătute între Comisar și eurodeputată a fost includerea unor activități care să promoveze elemente de patrimoniu cultural din România. Printre acestea, numele lui Constantin Brâncuși a fost identificat ca esențial în elaborarea de pachete de atragere a turiștilor străini.
"Prin natura operelor sale, Brâncuși este nu doar al României, ci și al Europei. Unicitatea sculpturilor sale aduce mândrie țării noastre și creează o punte între iubitorii de artă din Europa și nu numai. Din acest motiv vreau să propun Comisiei Europene ca Anul European al Patrimoniul Cultural să includă un eveniment dedicat exclusiv lui Brâncuși", a mai spus Claudia Țapardel.
Academia Europeană de Turism, soluție pentru creșterea competitivității turismului
Pe lângă propunerile legate de susținerea patrimoniului cultural, Claudia Țapardel a adus în discuție și nevoia de a dezvolta competențele celor care lucrează în turism, ca cerință de bază pentru menținerea competitivității acestui sector la nivel mondial.
"În calitate de copreședinte al Intergrupului pentru Dezvoltarea Turismului și Patrimoniu Cultural, una dintre propunerile mele se refera la înființareaunei Academii Europene de Turism, care sa pregătească viitori angajați din domeniu. Consider ca un management integrat al resurselor umane si economice ar conduce la o noua abordare organizațională, potrivita cerințelorfiecărei regiuni, dar si nevoilor unei Europe aflate într-ocompetiție sporita cu alte continente", a conchis europarlamentara PSD.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu