Independență Catalonia. Juncker, la ZID: Asemănare cu Iugoslavia

Președintele Comisiei Europene: Jean-Claude Juncker
Președintele Comisiei Europene: Jean-Claude Juncker

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a susținut joi că în Spania catalanii nu sunt oprimați și li se respectă libertatea de exprimare, motiv pentru care în opinia sa situația Cataloniei nu poate fi comparată cu cea a fostelor republici iugoslave, relatează agenția EFE.

Reacția sa survine în contextul în care Serbia a criticat Uniunea Europeană de folosire a unor standarde duble în cazurile Cataloniei și Kosovo.

Statele Uniunii Europene, cu excepția României, Spaniei, Greciei, Slovaciei și Ciprului, au recunoscut independența autoproclamată de Kosovo în anul 2008. Însă în ceea ce privește posibila autoproclamare a independenței Cataloniei, Comisia Europeană a cerut respectarea legii spaniole, iar țări importante ale blocului comunitar, inclusiv Franța, Germania sau Italia, și-au manifestat sprijinul pentru guvernul de la Madrid în fața separatiștilor catalani.

'În Catalonia nu ne aflăm în fața unei probleme a drepturilor omului, întrucât catalanii (...) nu sunt oprimați de Spania', a apreciat Jean-Claude Juncker într-o declarație difuzată de postul portughez RTP.

Președintele Comisiei Europene a mai spus că voința catalanilor trebuie ascultată, dar în opinia sa referendumul ilegal din 1 octombrie 'nu a avut o rată a participării care să permită să afirmăm că voința deplină a poporului catalan este cea pe care guvernul (catalan) o pretinde', iar guvernul regional catalan și, parțial, parlamentul Cataloniei 'au ieșit din legalitate'.

[citeste si]

La acel referendum 90% dintre cei prezenți la urne au optat pentru independență, însă la o rată de participare de numai 43%. Dar această prezență la vot s-a înregistrat în condițiile măsurilor luate de autoritățile de la Madrid de a împiedica desfășurarea acestui referendum considerat ilegal.

Autoritățile secesioniste catalane au acuzat atunci poliția spaniolă de brutalități 'nejustificate', după ce polițiști în echipament de intervenție au pătruns în forță în școli și alte clădiri publice desemnate ca secții de vot, și au confiscat materiale electorale. Susținători ai referendumului ocupaseră aceste sedii încercând să le mențină deschise pentru procesul de votare, în urma confruntărilor cu poliția circa 460 de persoane fiind rănite.

Întrebat despre rolul jucat de UE în criza catalană, Jean-Claude Juncker a apreciat că este vorba de o problemă internă a Spaniei și 'spaniolilor le revine să rezolve această problemă'.

Totuși, el a recunoscut în același timp că nu i-ar plăcea ca în viitor 'UE să fie formată din 95 de țări diferite'. Într-o asemenea eventualitate 'am pierde controlul', a motivat președintele executivului comunitar, care a invitat 'dreapta, stânga și pe toți' în Spania să 'încerce să concilieze punctul de vedere catalan și punctul de vedere spaniol'.

Premierul catalan, Carles Puigdemont, a anunțat joi seară că nu va convoca alegerile anticipate, solicitate de Madrid pentru dezamorsarea crizei, și că lasă parlamentul regional al Cataloniei să ia o decizie cu privire la declararea independenței acestei provincii spaniole.

Parlamentul catalan s-a reunit joi seară într-o ședință specială care s-ar putea încheia vineri, când Senatul spaniol va decide dacă premierul Mariano Rajoy va putea activa articolul 155 din Constituție, prin care ar fi suspendată autonomia Cataloniei, după ce Carles Puigdemont nu s-a conformat ultimatumurilor prin care Madridul i-a cerut să renunțe explicit la declararea independenței, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Știri recomandate
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel