Hipermarketurile, marii poluatori din orașe. De ce tac ONG-urile de mediu

Locul marilor platforme industriale a fost ocupat de marile platforme comerciale, care au înlocuit uzinele doar în ceea ce privește poluarea, nu și în oferta de locuri de muncă. 

Hipermarketurile sunt astăzi hiperpoluatorii din România dezindustrializată, iar încercările de a le face mai prietenoase cu mediul și cu locuitorii orașelor sunt extrem de timide, ca să nu spun că lipsesc cu desăvârșire.

Bine, dar ce pot face ”investitorii”, în afară de profitul pe care îl exportă sau îl investesc în alte centre comerciale? De exemplu, în Spania, rețeaua ALDI a montat copertine în parcare, astfel încât mașinile să nu se încingă la soare și crească apoi, consumul de benzină, respectiv emisiile de CO2,  pentru aerul condiționat. Asta de ani de zile. Mai nou, cei care au unde, montează panouri fotovoltaice.

Nu ar putea hipermarketurile de la noi să monteze, în loc de copertine, panouri fotovoltaice deasupra parcărilor imense și pe acoperișul halelor uriașe pe care le dețin? Să-și acopere măcar consumul de electricitate al vitrinelor frigorifice, sau al sistemelor de climatizare, dacă nu și iluminatul interior...

Ba da, dar asta costă și au găsit alte mijloace de a-și face imagine și reclamă, fără a face investiții. Panourile de publicitate stradală, pe care oricum le plăteau pentru a-și atrage cumpărătorii și clipurile tv rostogolesc un cuvânt magic: sustenabilitate. Cuvintele costă mai puțin decât panourile fotovoltaice.

Două-trei mașinării de tocat ambalaje din pet, la intrare, ceva vrăjeală corporate despre eforturile pe care le fac retailerii pentru a reduce poluarea, bla, bla, bla și niciun kilowatt de pe sutele de hectare blocate în mijlocul orașelor, de pe asfaltul care se topește în soare, așteptând clienții care să-i facă umbră cu mașina.

De ce nu le obligă primarii, parlamentarii, Legea, să folosească pentru a produce eco energie electrică spațiul uriaș primit în orașele din România, ca nicăieri altundeva pe glob?

Pentru că parlamentarii nu sunt în stare, pentru că au blaturi, interese, frici. Nici nu are rost să vorbim despre legislativul din țară, poate de la Bruxelles să îi oblige cineva, cândva, cum era titlul unui film din comunism.

Dar ong-urile care fac legea în România, care au blocat cu anii construcția de autostrăzi sau hidrocentrale, care au pus pe hold atâtea proiecte de dezvoltare ? De ce nu li se aude vocea în acest caz? Cel mai probabil, au cărucioarele pline cu vârf, după shopping și nu pot vedea cum vălurește coloana de aer cald deasupra hipermarketurilor, până în stratosferă.    

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel