Guran: ”Orban rămâne premier chiar și-n cazul demisiei”. Legea îl contrazice

Moise Guran a avut una dintre primele sale apariții tv, joi, după ce a renunțat la jurnalism și a devenit om politic, afiliat USR. 

Moise Guran a afirmat că nu dă mari șanse moțiunii de cenzură anunțate de PSD: ”Nu cred că e foarte posibil să treacă moțiunea de cenzură și n-ar fi o idee foarte bună”.

”Recomandarea Comisiei de la Veneția, pe care se bazează o decizie a CCR, se referă la lărgirea bazei reprezentativității. Dacă vine o lege care spune că primarul va fi ales cu 50%+1 după al doilea tur, aceasta înseamnă lărgirea democrației prin lărgirea reprezentativității. Dacă faci asta, nicio comisie din lume, nu numai aia de la Veneția, indiferent când o faci, nu-ți va spune că ai greșit” subliniază Moise Guran, despre asumarea răspunderii Guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi, cu mai puțin de 1 an înainte de alegerile locale. 

Guran: Orban rămâne premier interimar, chiar și-n cazul demisiei

El vine și cu o altă posibilitate, susținând că și-n cazul demisiei, Ludovic Orban poate rămâne premier: ”Singura posibilitate, pe Constituția României, este: președintele ia act, după consultări cu partidele, de faptul că o majoritate parlamentară vrea anticipate, iese de mână cu prim-ministrul și spune că 'Am decis să declanșăm procedura de anticipate, iar premierul și-a depus mandatul'. Domnul Orban devine prim ministru-interimar. Cine nu știe asta să citească mai bine articolul din Constituție care limitează la două situații, și demisia nu este una dintre ele, posibilitatea ca președintele să numească alt ministru ca prim-ministru interimar. Domnul Orban, dacă demisionează poate să rămână dacă vrea el prim-ministru interimar, nici președintele nu-i poate spune du-te la plimbare”.

Legea 90/2001 spune însă: 

ART. 5


Funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului şi a demiterii în condiţiile prevăzute la art. 8 alin. (2).

ART. 9


(1) Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5 sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului- ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern în cel mult 45 de zile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel