Greșeala din întrebarea: Greviștilor, la copii nu vă gândiți?

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Greva profesorilor se află în a treia zi, iar sindicaliștii nu îi văd sfârșitul. Guvernul s-a arătat dispus să ofere doar 9 procente în plus pentru salariul cadrelor didactice, în vreme ce dascălii cer o majorare efectivă de 50%, după ce ani de zile au primit doar promisiuni.  

Piariștii Puterii, după o schemă clasică de comunicare, încearcă să mute discuția din registrul rațional în cel emoțional, pentru a delegitima protestul. Da, profesorii au dreptate, au salarii mai mici decât un curier de la Glovo sau Sezamo, dar la copii nu vă gândiți? De ce să sufere o generație întreagă? De ce să stea cu emoții copilașii care învață pentru examenele de capacitate sau bacalaureat și nu știu dacă se încheie anul școlar în iunie? S-au pregătit atâta pentru a merge la universități din străinătate, dar în acest an riscă să piardă ”trenul” fiindcă nu au mediile încheiate. De ce, de ce, de ce, întreabă cu glas lăcrămos vedete TV care nu s-au atins de subiectul Educație ani de zile, fiindcă nu face audiență în România, dar dintr-odată au devenit preocupate de soarta elevilor afectați de grevă.

Sigur, normal ar fi ca profesorii să facă grevă în vacanța mare, sau în week-end-uri, când părinții nu sunt nevoiți să-și ia liber ca să stea cu copii. (Apropo de ”trebuie să-mi iau liber, că n-am cu cine lăsa copilul pe timpul grevei”...Pe timpul vacanței cu cine îl lași, sau ai concediu două luni de zile?).

Dar, poate că greșesc și nu grija pentru guvern roade contestatarii grevei, ci grija pentru copii&educație.

Atunci, ar trebui să susțină demersul sindicatelor, nu să-l conteste. Dacă te gândești la copii, atunci să te gândești la toți! În clasa a opta și a doișpea sunt circa 350.000 de elevi, în restul școlii învață încă două milioane de elevi. La copii din clasele primare unde predau 800 de profesori doar cu Bac-ul, fiindcă n-a vrut nici un absolvent de facultate să meargă acolo, v-ați gândit? Din milioanele de elevi care au profesori de nota cinci, care vin la școală doar până găsesc un job din care să poată trăi, câți mai ajung la bacalaureat, câți se pierd pe drum?

În Finlanda, țară-exemplu de sistem educațional performant, greva care  a declanșat reforma a durat șase luni. Nu au câștigat doar profesorii, care de atunci au salarii mai mari decât în Danemarca sau Statele Unite, ci și elevii. Toți elevii, și cei de atunci și cei de acum.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel