O atmosferă de optimism domnește în Muzeul Acropole.
Potrivit The Guardian, venită pe o adiere de vânt din Marea Britanie, această pozitivitate a ajuns să umple Grecia. Într-o săptămână în care disputa privind antichitățile din secolul al V-lea î.Hr. a izbucnit cu o nouă vigoare, ținta s-a mutat în moduri neașteptate. De aceea, Nikos Stampolidis, arheolog clasic de profesie și, de doi ani, directorul muzeului, este într-o dispoziție veselă. „A fost o săptămână magnifică”, i-a spus el Observerului. „Cred că este corect să spun că evenimentele ne împing înainte și sunt în favoarea noastră. Sunt speranțos și foarte optimist.”
În ultimii doi ani, misiunea Greciei de a-și reuni comorile - cumpărate de Muzeul Britanic în 1816 de la un Lord Elgin falit, care le-a dobândit în împrejurări considerate cel puțin controversate - a evoluat deja în moduri pe care nici Stampolidis nu le-ar fi îndrăznit să și le imagineze. Mai întâi a venit întoarcerea fragmentului Fagan din Italia, o repatriere inaugurală de la un stat la altul a unei părți din friza monumentală care odinioară împodobea Partenonul, templul predominant al Acropolei, construit în onoarea zeiței-războinice Atena.
Apoi a urmat „dăruirea” a încă trei piese de la Vatican: gesturi fără precedent în campania de a restaura comorile în locul unde au fost sculptate. „Dar a fost altceva, de asemenea”, a spus directorul privind frizele din marmură care, în vedere Partenonului, stau în locul frizelor „exilate” acum la Londra. „Această mare schimbare de sentiment în Marea Britanie nu putea fi ignorată.”
La Atena, scandalul care a urmat anulării bruște a discuțiilor prim-ministrul britanic Rishi Sunak cu omologul său grec Kyriakos Mitsotakis - și acuzația de a încerca să se „impună” asupra operelor de artă - este văzut ca un dar ceresc. Pentru oficialii greci, „greșeala” diplomatică a lui Sunak nu numai că s-a întors împotriva sa, dar a fost și un avantaj fără precedent pentru o campanie care, peste noapte, a primit mai multă publicitate globală decât oricând.
Chiar și locuitorii din media „anti-woke” din Marea Britanie au schimbat direcția. Prezentatorul de televiziune Piers Morgan, care a pledat mult timp pentru reținerea sculpturilor, a concluzionat săptămâna trecută că a venit timpul ca „această artă [să] fie reunită în mod corespunzător în habitatul său natural”. Argumentul lui Mitsotakis, prezentat într-un interviu BBC cu două zile înainte de a se întâlni cu Sunak, că păstrarea antichităților împărțite era echivalentă cu tăierea „Mona Lisa în jumătate” a fost „convingător”, a remarcat Morgan.
Dar mai vizibilă a fost decizia regelui Charles de a purta o cravată și o batistă de piept împodobite cu steagul grec, în timp ce ținea discursul de deschidere la summitul climatic Cop28 de vineri, care a încheiat orice îndoială că disputa a beneficiat Atenei.
Într-un moment de schimbări dramatice în diplomația culturală, când cererile de restituire a artefactelor disputate erau satisfăcute la nivel mondial, era greu să nu vezi alegerea vestimentară a monarhului ca trimițând un „mesaj clar”. În ultima sa vizită oficială în țara natală a tatălui său, Charles mărturisise o „conexiune profundă” cu tot ce este elen și glumise despre „sângele său grec”.
„Nicio sumă de bani pe care guvernul grec ar fi putut să o arunce în campanie nu ar fi ajutat atât de mult”, a spus Irene Stamatoudi, profesoară de drept al patrimoniului cultural la Universitatea din Nicosia. Nici la începutul anilor 1980 - când fosta ministru al culturii Melina Mercouri a cerut pentru prima dată să fie restituite în țara lor de origine - dorința de a recupera frizele de marmură nu a fost atât de vie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu