Într-un context tot mai tensionat la nivel internațional, în care au apărut din nou discuții despre "sfere de influență", România face eforturi pentru a-și consolida poziția strategică în regiune. Relațiile diplomatice dintre marile puteri sunt din ce în ce mai imprevizibile, iar recentele discuții dintre Donald Trump și Vladimir Putin au readus în prim-plan teme sensibile precum securitatea europeană, influența Rusiei în fostul spațiu sovietic și viitorul NATO.
Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, participă, de vineri până duminică, la a 61-a ediție a Conferinței internaționale de securitate de la Munchen, unde va exprima poziția României cu privire la principalele provocări de securitate din regiune și la viitorul arhitecturii de apărare euro-atlantice.
Întrebat fiind care este atitudinea României cu privire la declarațiile președintelui Trump și la cele venite ulterior de la Kremlin, ministrul a evidențiat că politica României de până acum cu privire la Ucraina se va menține.
"De la începutul războiului în Ucraina suntem unul din statele, nu doar vecine, ci în general, din acele două alianțe - NATO și Uniunea Europeană - care au făcut cel mai mult pentru Ucraina. Am facilitat transferul a 60 de milioane de tone de grâne, am primit refugiați, suntem în situația în care livrăm energie, gaz, metan și electricitate a Republicii Moldova, care se află și ea într-o criză care este tot rezultatul acestui război de agresiune al Rusiei. În această situație, participând cu țări similare, like-minded, cum se numesc ele, asemănătoare, țările Baltice, Polonia și doar noi pe flancul estic avem această pondere și în ceea ce privește evoluțiile războiului din Ucraina, și în ceea ce privește calitatea parteneriatului cu Statele Unite și cu celelalte țări NATO", a declarat acesta la Antena 3 CNN.
Hurezeanu a continuat prin a explica că România se pregătește să susțină atât efortul de apărare al Ucrainei, cât și procesul de reconstrucție post-conflict, afirmând că așteaptă "un proces de pace care să asigure o pace durabilă, comprehensivă" în Ucraina. În acest sens, el a evidențiat că angajamentul României față de parteneriatele din cadrul Uniunii Europene, NATO și relațiile strategice cu Statele Unite se adaptează noilor condiții oferite de administrația Trump.
De asemenea, ministrul a remarcat schimbările majore din peisajul global, subliniind că tema conferinței, multipolarizarea, reflectă realitățile actuale. El a explicat că nu mai avem de-a face cu multilateralismul promovat de UE sau ONU, ci cu un sistem în care centrele de putere se dispersează și se generează conflicte atât la nivel internațional, cât și intern, chiar și în România.
"Se vorbește de multipolarizare și în interiorul țărilor europene, unde există tot mai multe conflicte, există o multipolarizare și în sensul diferenței, divergenței tot mai ușor de întâlnit și în România, între ordinea liberală a economiei și a politicii și tendințe noi, antieuropene, tendințe izolaționiste. Deci, în acest context, cred că suntem bine sfătuiți, cum se spune, să fim foarte atenți la ceea ce se întâmplă în regiune, în lume, să ne păstrăm principiile, dar și un grad suficient de deschidere și de adaptabilitate la noile evoluții", a mai declarat Emil Hurezeanu.
În cadrul discuțiilor purtate la Munchen, ministrul a avut o întâlnire de o jumătate de oră cu generalul Kellogg, reprezentantul special al administrației Trump pentru Ucraina. Hurezeanu a declarat că dialogul cu generalul Kellogg a decurs fără probleme, întrucât acesta cunoaște bine România, fiind implicat încă din anii '80 și având o experiență vastă în armata americană și în politica internațională.
"A vorbit despre intenția lui ca luni, la Bruxelles, când se va întâlni cu ambasadorii NATO, să convoace în prealabil, înainte de a-i vedea pe toți ambasadorii alianței, pe ambasadorul României, pe ambasadorii țărilor Baltice și al Poloniei pentru că crede în continuare că acest flanc estic are o mare importanță, dincolo de relațiile pe care țările din Est le au cu toate celelalte țări din NATO. În sfârșit, orice urmări, consecințe ale unei păci... va fi un proces de pacificare de durată în Ucraina, vor avea nevoie de un spațiu de securizare la frontiera cu Ucraina, pe aliniamentul flancului răsăritean, în care bazele americane să nu-și piardă importanța, ci dimpotrivă, să fie consolidate", potrivit ministrului de Externe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News