GALERIE FOTO Kabul – Afganistan. Imaginile momentului după ce capitala ţării a căzut în mâinile talibanilor

Afganistanul a căzut în mâinile talibanilor. După 20 de ani în care SUA și Coaliția a încercat să introducă democrația, frica de talibani a fost mai puternică. Forțele afgane au predat talibanilor rând pe rând, de multe ori fără luptă, toate orașele importante. Ceea ce în urmă cu doar o săptămână părea o chestiune de cel puțin o lună, talibanii au ajuns în Kabul și l-au forțat pe președintele pro-american Ahraf Ghani să predea conducerea statului. 

Cel mai greu, în momentul de față este pentru civilii care au colaborat cu SUA și cu forțele Coaliției. Aceștia au fost acuzați de pact cu inamicul și sunt principalele ținte ale talibanilor deși acest lucru este negat vehement, nu intenţionează să se răzbune pe nimeni, iar militarii şi funcţionarii care au lucrat pentru guvern vor fi iertaţi.

Imaginile disperării au fost surprinse pe aeroportul din Kabul unde civilii se înghesuiau să urce într-un avion militar de transport al US Army.

Talibanii au preluat controlul asupra Palatului prezidenţial din Kabul, au declarat pentru Reuters doi înalţi comandanţi ai insurgenţilor prezenţi în capitala afgană, după plecarea preşedintelui Ashraf Ghani din ţară.

2. -imagine fara descriere- (afganistan_49371600.jpg)

Nu există însă o confirmare din partea guvernului afgan în această privinţă. Reuters transmite că oficiali guvernamentali nu au putut fi contactaţi deocamdată.

Ambasada SUA din Kabul a anunţat într-o notă că situaţia securităţii în capitala afgană se schimbă rapid, inclusiv la aeroport, unde au fost raportate focuri de armă, în timp ce trupele americane ajută la evacuarea majorităţii personalului american.

3. -imagine fara descriere- (kabul_51006900.jpg)

"Există informaţii despre un incendiu la aeroport, acesta fiind ţinta unor tiruri. În consecinţă, le recomandăm cetăţenilor americani să se adăpostească să stea adăpostiţi acolo unde se află", a comunicat misiunea diplomatică americană.

SUA speră să-şi evacueze cea mai mare parte a personalului din Afganistan într-o zi sau două, în timp ce ţări precum Germania şi Canada şi-au închis deja ambasadele la Kabul.

4. -imagine fara descriere- (talibani_33552500.jpg)

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că evacuarea personalului ambasadei SUA din Kabul este "misiunea numărul unu", întrucât preluarea de către talibani a capitalei afgane pare iminentă, potrivit dpa.

5. -imagine fara descriere- (talibani-in-kabul_89604600.jpg)

Imaginile disperării au fost surprinse pe areportul din Kabul unde civilii se înghesuie să urce într-un avion militar american de transport.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel