Galaxia „Luminile de Crăciun” dezvăluie cum s-a format Universul.
Citește și: Horoscop Rac 2025. Aflăm ce ne rezervă astrele de la Daniela Simulescu / video
Telescopul Spațial James Webb (JWST) al NASA a capturat pentru prima dată o imagine a ceea ce ar putea reprezenta aspectul galaxiei noastre în momentul formării sale – o descoperire care a stârnit entuziasmul oamenilor de știință.
„Ador această galaxie sclipitoare, cu luminile sale de Crăciun strălucind așa cum arătau când Universul avea doar 600 de milioane de ani,” a declarat Prof. Catherine Heymans, Astronomul Regal al Scoției, pentru BBC News.
Imaginea dezvăluie zece grupuri de stele de culori diferite, asemănătoare unor globuri de Crăciun suspendate în Cosmos.
'Christmas lights' galaxy reveals how Universe formed https://t.co/qTd35129Fp
— BBC News (World) (@BBCWorld) December 11, 2024
Aceasta este prima dată când oamenii de știință observă grupuri de stele formând o galaxie similară cu Calea Lactee, oferind indicii valoroase despre procesul de formare al Universului. Galaxia a fost denumită „Licuricii Sclipitori” (Firefly Sparkle), datorită asemănării sale cu un roi de licurici multicolori.
Telescopul JWST, aflat pe orbită deasupra atmosferei Pământului, a surprins deja imagini ale unor galaxii mai îndepărtate și mai vechi. Totuși, aceasta este prima imagine a unei galaxii asemănătoare cu a noastră în stadiile sale incipiente, capturată cu un detaliu fără precedent.
„Datele despre această etapă a Universului sunt foarte rare”, explică Dr. Lamiya Mowla de la Wellesley College, Massachusetts, co-lider al cercetării. „Pentru prima dată, asistăm la formarea unei galaxii, cărămidă cu cărămidă. Galaxiile pe care le vedem de obicei sunt deja formate, așa că acest proces este unic”, a declarat aceasta pentru sursa citată.
Grupurile de stele au culori diferite deoarece se află în diverse etape ale formării lor, explică Dr. Mowla. „Viața timpurie a unei galaxii este extrem de activă. Sunt stele noi care se nasc, stele masive care mor, mult gaz și praf în jur, precum și elemente precum azot și oxigen. Acest amestec creează aceste culori minunate”, a spus cercetătoarea.
Dr. Mowla a fost surprinsă de culorile intense și variate ale grupurilor de stele, ceea ce a determinat-o să investigheze distanța la care se află galaxia. Spre surprinderea ei, s-a dovedit că aceasta se află la mai mult de 13 miliarde de ani-lumină distanță.
Lumina de la „Licuricii Sclipitori” provine de la scurt timp după crearea Universului, călătorind mai bine de 13 miliarde de ani pentru a ajunge la noi. Galaxia este atât de mică și de îndepărtată încât JWST nu ar fi putut să o observe fără un fenomen cosmic rar – lentila gravitațională.
Un cluster de galaxii aflat exact între „Licuricii Sclipitori” și telescop a distorsionat spațiul-timp, amplificând lumina galaxiei și permițând cercetătorilor să o studieze în detaliu.
„Această lentilă gravitațională îndoaie și amplifică lumina, astfel încât putem vedea această galaxie îndepărtată în detalii uimitoare”, a explicat Dr. Kartheik Iyer de la Universitatea Columbia din New York, co-lider al cercetării.
„Reconstrucția noastră arată că grupurile de stele care se formează activ sunt înconjurate de lumină difuză de la alte stele. Această galaxie este literalmente în proces de asamblare”, a adăugat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci