Vicepreşedintele PNL, Sorin Frunzăverde, a declarat pentru gandul.info că se ocupă personal de intrarea PNL în Partidul Popular European, purtând în acest sens negocieri cu liderul celei mai mari familii europene, Joseph Daul. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a precizat pentru sursa citată că nu l-a mandatat pe Frunzăverde în vederea unor astfel de negocieri. Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin este cel care a netezit în urmă cu câţiva ani drumul PDL spre PPE, folosindu-şi influenţa în rândul popularilor europeni pe când era membru al democrat-liberalilor.
Reprezemtanţii Partidului Popular European s-a reunit zilele acestea la Dublin pentru a-şi alege candidatul la preşedinţia Comisiei Europene. La eveniment participă preşedintele Traian Băsescu, dar şi delegaţii ale celor trei partide româneşti care fac parte din marea familie a popularilor: PNŢCD, PDL şi UDMR.
Sorin Frunzăverde a precizat că niciun partid nu are drept de veto asupra intrării PNL în PPE.
În mod practic, trecerea PNL la PPE este un proces care poate dura, după declanşarea procedurilor oficiale, între şase luni şi câţiva ani, în funcţie de relaţiile fiecărui partid, dar şi de interesele politice ale familei europene.
Informaţii despre negocieri ale liberalilor cu PPE au apărut în presă încă de la începutul acestui an, dar zvonurile au prins greutate în urmă cu trei săptămâni, când preşedintele socialiştilor europeni, Hannes Swoboda, a declarat că în mediile de la Bruxelles şi Strasbourg se vorbeşte despre intrarea PNL în partidul european care îi include pe Angela Merkel, Jose Manuel Barroso sau Herman van Rompuy.
“Eu duc negocierile cu PPE, cu preşedintele Joseph Daul”, a spus Frunzăverde pentru gandul.info.
PNL este parte a ALDE, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor din Europa, care a fost fără excepţie loială formaţiunii din Bld. Aviatorilor. Un moment important a fost cel al suspendării preşedintele lui României, în vara anului 2012, când ALDE a susţinut demersul co-iniţiat de liberali, în special prin vocea lui Graham Watson, în timp ce PSD era criticat de Martin Schulz, unul dintre liderii Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Europa.
Liberalii înclină să se mute la PPE din cauza ponderii scăzute pe care ALDE riscă să o aibă în Parlamentul European după alegerile din 22-25 mai. Potrivit sondajelor realizate până în prezent, lupta pentru cele mai multe scaune se dă între socialişti şi populari, P&S fiind cotat cu prima şansă. ALDE este pe un trend descendent şi riscă să fie întrecută chiar şi de reprezentanţii extremei-stânga.
Deşi nu este un partid foarte mare, PNL ar putea fi decisiv pentru PPE la alegerile pentru preşedinţia Comisiei Europene. Pentru prima oară, rezultatele alegerilor europarlamentare de anul acesta influenţează direct alegerea şefului CE. Concret, dacă alegătorul român votează PNL, el îl alege implicit şi pe candidatul PPE (dacă PNL va intra în PPE) la preşedinţia Comisiei Europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu