FRF, declarație de asumare a principiilor de bună guvernanță ale fotbalului European

Declarația FRF de asumare a principiilor de bună guvernanță ale fotbalului European a fost adoptată de AG a FRF.

În cadrul Adunării Generale Ordinare a Federației Române de Fotbal, care a avut loc miercuri, 17 aprilie, s-a adoptat Declarația FRF de asumare a principiilor de bună guvernanță ale fotbalului European.

La finalul anului 2018, UEFA a adoptat un set de zece principii de bună guvernanță care să impulsioneze evoluția calității administrării fotbalului european. FRF a susținut abordarea forului continental, participând inclusiv la procesul de elaborare a celor zece principii, fiind prima federație din această zonă a Europei care adoptă această declarație.

Cele 10 puncte ale declarației de asumare a principiilor de bună guvernanță ale fotbalului European, au fost prezentate de președintele FRFR, Răzvan Burleanu:

1. Strategia Clară

Reprezintă un principiu de bună guvernanță ca, în zilele noastre, membrii afiliați nu doar să deruleze activitățile de zi cu zi, ci și să pună la punct inclusiv un document strategic cu obiective măsurabile clar definite, care să fie comunicat public, de preferință pe site-ul web oficial.

2. Statutul

Membrii afiliați sunt încurajați să își revizuiască și să își modernizeze statutele. Este de dorit să se stabilească un număr fix de mandate posibile atât pentru Președinte cât și pentru Membrii Comitetului Executiv. Ar fi recomandat să se stabilească mandate fixe, limite de vârstă, atât pentru Președinte, cât și pentru membrii Comitetului Executiv. Statutul trebuie să prevadă o separare clară a puterilor, o definiție a drepturilor și obligațiilor membrilor, o indicare clară a responsabilităților și a corpurilor de decizie, precum și dispoziții referitoare la conduita etică. De asemenea, statutul ar trebui să garanteze un proces democratic cu alegeri libere prin consultarea părților interesate, cu adunări generale regulate, definiții de roluri și atribuții ale Președintelui, Comitetului Executiv și corpului administrativ.

3. Implicarea părților interesate

Părțile interesate (cluburi, ligi, jucători, antrenori, arbitri, suporteri), dar și alte grupuri legitime de interese, cum ar fi autoritățile publice, mass-media și ONG-urile relevante, sunt parteneri importanți pentru dezvoltarea generală a fotbalului la nivel național. Prin urmare, se recomandă recunoașterea și consultarea lor în mod regulat. Membrii afiliați au libertatea de a decide cu privire la gradul exact de implicare al părților interesate, fie că este vorba despre Comitetul Executiv, despre comisia permanentă sau despre grupurile de lucru cu părțile implicate, colaborarea trebuie să fie una apropiată cu membrii afliați, în vederea sprijinirii obiectivelor convenite reciproc. De asemenea, ar putea fi evaluată relația dintre fotbalul profesionist și fotbalul de bază, urmărindu-se acordul contractual în cadrul căruia să se negocieze activitățile reciproce.

4. Promovarea valorilor etice, integritate și bună guvernanță

Valorile etice și buna guvernanță ar trebui încorporate ca fiind obiective statutare. Este nevoie să existe o consolidare a principiilor etice, a principiilor de integritate și a responsabilității fiduciare. Trebuie să existe proceduri stricte de control intern pentru combaterea unor fenomene precum corupția sau abuzul în serviciu.

5. Profesionalismul componenței comisiilor

Membrii afiliați ar trebui să se asigure că statutul și regulamentele lor conțin definiții clare privind activitatea, responsabilitățile și componența comisiilor permanente, inclusiv normele de numire și de calificare a membrilor. Numărul comisiilor și frecvența ședințelor ar trebui să corespundă nevoilor reale ale fiecărui membru afiliat.

6. Administrație

Administrația fiecărui membru afiliat reprezintă corpul de specialiști. Pentru a garanta calitatea muncii se recomandă ca administrația să fie protejată de influențe politice în ceea ce privește aspectele operaționale și deciziile de zi cu zi. De asemenea este recomandat să existe un proces de angajare deschis, clar și transparent, pentru a facilita cooptarea celor mai competenți candidați să lucreze în administrație și să protejeze astfel interesele federației.

7. Responsabilitate

Pentru documente de importanță majoră este recomandată implementarea unui sistem cu dublă semnătură pentru a înlătura riscul ca anumite contracte importante să fie semnate de o singură persoană. Din moment ce membrii afiliați sunt supuși riscului unor pierderi financiare în contextul afacerilor comerciale pe care le desfășoară, se recomandă încheierea de polițe de asigurare adecvate. Acest aspect se aliniază cu necesitatea unui program de management al riscului.

Pentru achiziții peste o anumită limită financiară, ar fi de dorit ca membrii afiliați să ia în considerare unele proceduri pentru achiziții astfel încât să-și protejeze interesele financiare. De asemenea, ar trebui să existe o definire clară a bugetelor și a responsabilităților execuției acestora.

8. Transparență în aspectele financiare

Transparența este unul dintre cele mai mportante principii de bună guvernanță, în special în ceea ce privește aspectele financiare. Membrii afiliați care sunt transparenți vor avea o imagine mai bună și se vor proteja mai bine împotriva potențialelor acuzații de gestionare defectuoasă sau de influențe nepotrivite. De asemenea se recomandă existența unei structuri financiare interne și externe (audit independent).

9. Respectarea prevederilor

Este necesar să existe o politică de conformitate și o cultură de respectare a prevederilor statutare și legale. O importanță deosebită o au combaterea meciurilor trucate, doping-ul, lupta împotrva rasismului și a discriminării, protecția datelor.

10. Programele de voluntariat

Încurajarea membrilor afiliați să dezvolte programe de voluntariat în vederea creștereii numărului de participanți în fenomenul fotbalistic. Acest lucru va duce nu doar la o imagine mai bună a membrilor afiliați, dar va stabili și o fundație mai puternică pentru dezvoltarea viitoare a fotbalului.

Astfel, Federația Română de Fotbal a adoptat și la nivel național sinteza adaptată a acestor prevederi care vin în completarea normelor deja statuate de Adunarea Generală a FRF în 2017.

Citește și:

România, OUT din competițiile internaționale? Modificare legislativă cu efect devastator

FRF, nouă identitate vizuală

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel