Titi Aur, expert în conducere defensivă, a explicat cum am putea folosi aplicațiile de navigație la volan astfel încât să ne ajute fără a ne pune în pericol.
De la lansarea sa, în 2005, aplicația Google Maps a evoluat spectaculos, transformând modul în care ne orientăm, planificăm călătoriile și evităm traficul. Astăzi, la două decenii de la debut, Google Maps oferă actualizări în timp real despre trafic, sugestii de rute alternative și chiar informații despre locuri de interes. Dar cât de utilă este această tehnologie pentru șoferi? Și mai ales, care sunt limitele ei atunci când vine vorba de siguranță rutieră?
Titi Aur, multiplu campion național de raliuri și unul dintre cei mai cunoscuți experți în conducere defensivă din România, consideră că este "o poveste cu două tăișuri".
Instructorul consideră că Google Maps și alte aplicații similare sunt utile, dar trebuie folosite cu atenție pentru a evita distragerea periculoasă a șoferului.
"Trebuie să ai acea capacitate distributivă de a te orienta și de a te uita către indicațiile oricărei formule (că e Google Maps, că e Waze, că e o altă formulă), să-ți iei informațiile acolo unde nu ești în pericol. Dacă îl lași pe ultimul moment, înainte de intersecție sau în timp ce faci nu știu ce depășire ori într-o zonă aglomerată, cu pietoni, atunci într-adevăr este o distragere", arată acesta.
El subliniază importanța unei gestionări corecte a atenției, recomandând ca șoferii să anticipeze indicațiile și, dacă este posibil, să aibă un copilot care să îi ajute.
"Este totuși o distragere utilă pe care, dacă știi să o gestionezi, (n.r., nu ar trebui să fie probleme) - în sensul că practic aceste programe îți arată dinainte, nu doar aștept să spună acum trebuie să faci la dreapta, la stânga, și atunci, dacă arunci o privire foarte scurtă, de preferat dacă ai pe cineva în mașină să fie copilot, atunci e perfect ca să te dirijeze. Dar dacă tu, cel de la volan, faci asta, trebuie să găsești varianta să-ți dozezi atenția pentru înainte și pentru siguranță în primul rând și doar în momente de alea de foarte puțină linie dreaptă și că nu e niciun pericol să te orientezi să știi ce urmează", mai spune Titi Aur.
Deși aplicațiile de navigație sunt un mare avantaj față de hărțile tradiționale, ele au și un minus, deoarece tinerii devin dependenți de ele și își pierd capacitatea de a se orienta singuri, consideră instructorul.
"E și cu plus și cu minus - e un mare plus că nu mai stăm cu harta și cu toate și să urmărim. E un minus pentru că, cel puțin tineretul, nu mai știe nici să se ducă la pâine, nu mai sunt învățați până nu-și pun programul, nu știu să se meargă în locuri unde se duc în fiecare zi, dar trebuie să-și pună traseul pe telefon sau pe ce și-l pun.
Dar e un minus și din acest punct de vedere, într-adevăr, al pericolului pe care îl aduc aceste programe prin distragerea atenției. Trebuie să găsim compromisul încât să luăm doar partea folositoare și nu și partea de distragere", conchide Titi Aur.
Ascultă mai multe aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu