Finanțarea Bisericii amenințată de un parlamentar PSD

Biserica ar putea rămâne fără finanțare din partea bugetului de stat.  Deputatul PSD, Remus Cernea, a elaborat în acest sens o inițiativă, parlamentarul  susținând că  mai mulți colegi ar susține această hotărâre, dar nu vor să recunoască că sunt de acord cu demersul lui Cernea. Statul român va aloca circa 71 de milioane de euro în cursul anului 2013 subvenționării bisericilor din România și străinătate

[caption id="attachment_303499" align="alignnone" width="640"] Foto, jurnalul.ro[/caption]

Remus Cernea crede că un procent din impozitul pe venit al cetățenilor ar fi suficient pentru nevoile Bisericii, dacă acesta ar fi redirecţionat spre finanţarea bisericilor.

 Sistemul propus de Cernea este unul similar cu direcţionarea celor 2% către ONG-uri. "Ce propun eu nu este formulat împotriva Bisericii sau împotriva statului. Este un principiu asumat de mai multe ţări europene, ca Germania. Este un principiu democratic, simplu şi intuitiv. Anume: fiecare persoană poate direcţiona un anumit procent din impozitul pe venit către biserica de care aparţine.

 Biserica ar avea de aici un avantaj pentru că ar beneficia de fonduri predictibile şi pe care poate conta, iar statul nu ar mai acţiona arbitrar ca până acum. Spre exemplu, mulţi ani s-au acordat bani pentru construcţia de biserici, iar anul acesta s-au respins toate amendamentele care vizau construcţia de biserici", a declarat Remus Cernea, la România TV.

"Această finanţare de la buget este responsabil asumată de stat încă de la secularizarea din 1863. Considerăm că această iniţiativă ar trebui lansată în dezbaterea publică, ar trebui foarte bine analizată şi corelată cu o iniţiativă referitoare la retrocedările proprietăţilor Bisericii luate de stat în 1863. Acest sprijin financiar a fost respectat inclusiv de regimul comunist. Finanţarea nu se face din milă, cultele au un rol foarte important. Această iniţiativă este una răzleaţă, iar modelul german sau francez nu este viabil pentru România", a declarat părintele Constantin Stoica, purtător de cuvânt al Patriarhiei pentru gândul.

Inițiativa lui Cernea vine după ce ultimul sondaj de opinie, publicat în luna februarie, a arătat că încrederea românilor în Biserică a ajuns la 66 la sută, la cel mai scăzut nivel din ultimii ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel