FIFA şi UEFA suspendă cluburile şi echipele naţionale din Rusia

Pexels
Pexels

Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) şi Federaţia Europeană de Fotbal (UEFA) au anunţat, luni seara, într-un comunicat comun, suspendarea cluburilor şi echipelor naţionale din Rusia din competiţiile internaţionale ''până la noi ordine'', transmite agenţiile internaţionale de presă. 

În urma acestei decizii, Rusia a fost exclusă de la Cupa Mondială din 2022, al cărui turneu final va avea loc în Qatar, la finalul anului (21 noiembrie-18 decembrie). Rusia urma să joace în martie un baraj cu Polonia în primul tur, iar dacă trecea apoi de turul al doilea al acestui play-off obţinea biletul pentru CM 2022, însă atât federaţia poloneză, cât şi potenţialele adversare ulterioare şi-au exprimat refuzul de a disputa acest baraj cu naţionala Rusiei, după invadarea Ucrainei.

Totodată, UEFA a anunţat ruperea, cu efect imediat, a contractului de sponsorizare cu gigantul rus Gazprom, partener al forului continental din 2012.

Contractul era estimat la 40 de milioane de euro pe an de presa de specialitate şi acoperea Liga Campionilor, competiţiile internaţionale organizate de UEFA, precum şi EURO 2024, care va avea loc în Germania. Spartak Moscova, ultima echipă din Rusia rămasă în cupele europene, a fost exclusă din Europa League, unde urma să joace în optimi contra formaţiei germane RB Leipzig.

De asemenea, naţionala feminină de fotbal a Rusiei nu va mai putea participa la turneul final al Campionatului European, EURO 2022, în iulie, în Anglia.

Fotbalul este unit în totalitate şi susţine din plin toate persoanele afectate de războiul din Ucraina. Cei doi preşedinţi (Gianni Infantino, pentru FIFA, respectiv Aleksander Ceferin, pentru UEFA, n. red.) speră că situaţia din Ucraina se va îmbunătăţi semnificativ şi rapid, pentru ca fotbalul să poată fi din nou un vector de unitate şi de pace între popoare, au explicat cele două organizaţii în comunicatul comun.

Deciziile FIFA şi UEFA vin după ce Comitetul Internaţional Olimpic a recomandat, luni, ca sportivilor din Rusia şi Belarus să le fie interzisă participarea la competiţiile internaţionale. CIO a precizat că măsura luată de Comitetul său Executiv vine ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia şi după încălcarea Armistiţiului Olimpic de către guvernul rus şi guvernul belarus, prin susţinerea oferită de acesta.

Citește și: Ucraineanul Zincenko va juca marţi pentru Manchester City

Antrenorul echipei de fotbal Manchester City, Pep Guardiola, a afirmat, luni, că fundaşul lateral ucrainean Oleksandr Zincenko va juca marţi contra formaţiei Peterborough, în optimile de finală ale Cupei Angliei.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Zincenko nu a fost utilizat în meciul câştigat de Manchester City în deplasare cu Everton, sâmbătă, în Premier League (1-0).

Fotbalistul de 25 de ani a participat în ajunul meciului la o manifestaţie anti-război în centrul oraşului Manchester şi a trimis un mesaj în reţelele de socializare, şters ulterior, în care îl critica feroce pe preşedintele rus Vladimir Putin, notează AFP. Zincenko a fost emoţionat până la lacrimi de manifestarea de susţine a Ucrainei din partea suporterilor formaţiei Everton, sâmbătă, pe Goodison Park.

Cred că va fi bine pentru nel să joace şi să demonstreze pentru ce se află aici. Este un jucător magnific, care are nevoie să joace fotbal, a declarat Guardiola. Zincenko s-a alăturat apelurilor internaţionale care cereau excluderea Rusiei din sportul mondial, distribuind pe Instagram un apel la marile organizaţii sportive să suspende Rusia şi sportivii ruşi din competiţii şi să impună restricţii legate de media şi sponsorizări. 

Citește și: Ucraina se îndreaptă spre o criză umanitară, potrivit prim-ministrului polonez Morawiecki

Atacul Rusiei asupra Ucrainei a declanşat o criză umanitară la doar câteva zile după începutul războiului, potrivit prim-ministrului polonez Mateusz Morawiecki, citat luni de DPA. 'Aceste rapoarte despre bombe şi rachete căzând asupra obiectelor civile şi chiar grădiniţe şi şcoli înseamnă că (...) avem din ce în ce mai mulţi refugiaţi la graniţa polono-ucraineană', a spus Morawiecki.

Până acum, a adăugat el, aproximativ 300.000 de refugiaţi au sosit din Ucraina şi acum 100.000 pe zi. Polonia a pus foarte repede la punct un sistem de asistenţă umanitară, ajutând atât refugiaţii care vin în Polonia, cât şi oamenii din Ucraina, a mai declarat Morawiecki.

Varşovia a trebuit să acţioneze rapid, pentru că Rusia ameninţa că va lansa un atac de izolare, a adăugat el. 'Există deja ameninţări cu un atac dinspre nord, dinspre partea belarusă, în partea de vest a Ucrainei unde sunt în special adunaţi mulţi refugiaţi', a avertizat premierul polonez.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel