Expertul în comunicare Antonio Momoc a declarat, în cadrul emisiunii DC Votez de la DC News, că românii din diaspora ar putea juca un rol decisiv în alegerea viitorului președinte al României. Potrivit acestuia, numărul voturilor exprimate în străinătate ar putea ajunge la 1,4 sau chiar 1,5 milioane, în contextul unui scrutin polarizat în țară.
„Dacă situația în țară va fi atât de polarizată cât anticipăm, iar diferența de voturi nu va fi atât de mare, e clar că președintele României va fi decis de către Diaspora în 2025”, a afirmat Momoc. El a subliniat că acest lucru va conferi un nou tip de legitimitate viitorului șef al statului, care va fi nevoit să acorde o atenție mult mai mare problemelor comunităților românești din Occident.
Momoc atrage atenția că românii din diaspora sunt adesea neglijați de statul român în ceea ce privește drepturile politice, sociale și lingvistice. „Nu au mereu drept de școală în limba lor, chiar dacă sunt în comunități cu cifre impresionante. Sunt de multe ori exploatați și din punct de vedere al dreptului muncii”, a spus el, adăugând că această lipsă de sprijin alimentează frustrarea față de statul român.
Momoc a pledat pentru investiții în infrastructura de vot din diaspora, precum și pentru o cercetare mai riguroasă privind românii din străinătate. „La următoarele alegeri trebuie nu doar mai multe secții de votare, ci și mai mulți reprezentanți. Trebuie să înțelegem cine sunt acești oameni și unde sunt angrenați. Noi încă estimăm câți români sunt de fapt acolo, nu avem date clare nici din perspectivă sociologică, nici instituțională”, a conchis acesta.
Declarația completă a acestuia:
„În acest context e clar că dacă situația în țară va fi atât de polarizată cât anticipăm, iar diferența de voturi nu va fi atât de mare, e clar că președintele României va fi decis de către Diaspora în 2025. Fie că va fi într-o direcție sau alta, cei care vor hotărâ cine va fi președintele României vor fi de fapt diasporenii. Ceea ce înseamnă că președintele României, indiferent cine va fi el, va trebui să fie mult mai atent și mult mai preocupat decât au fost până acum autoritățile române, în legătură cu drepturile politice, drepturile sociale, drepturile cultural-lingvistice ale românilor din Occident. Trebuie spus că românii din Occident nu au mereu drept de școală în limba lor, chiar dacă au cifre impresionante în comunitățile de acolo, nu le sunt mereu protejate drepturile. Sunt de multe ori exploatați la propriu și din punct de vedere al dreptului de muncă. De aici și ura față de care o manifestă față de statul român.
Această legitimitatea pe care viitorului președinte i-o va oferi diaspora, ar trebui să-l facă pe următorul președinte ca la următoarele alegeri să fie nu doar mai multe secții de votare, dar mai mulți reprezentanți și să se înțeleagă cine sunt acești oameni și unde sunt angrenați. Noi nu avem cercetări și studii clare. Nici din perspectivă sociologică și nici din perspectiva instituțiilor de stat. Noi încă estimăm câți români sunt de fapt acolo”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu