Extrema dreaptă din Austria, aproape să fie lăsată în afara Guvernului deşi a câştigat alegerile parlamentare

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

OVP (n.r conservatorii), SPO (social-democraţii) şi NEOS (liberalii) sunt aproape să bată palma pentru formarea unui guvern în Austria, la aproape 5 luni după alegerile parlamentare, câştigate de FPO, partid de extremă dreapta. 

Dacă cele trei partide se vor înţelege, vor pune capăt celei mai lungi perioade de aşteptare pentru formarea unui guvern de la al Doilea Război Mondial până acum. 

"Sunt încrezător că am găsit puncte comune şi că vom reuşi să finalizăm o înţelegere pentru formarea coaliţiei de guvernare", a declarat liderul OVP, Christian Stocker (foto), citat de Reuters. 

Eforturile pentru formarea unei coaliţii au fost îndelungi şi chinuitoare, au mai afirmat liderii partidelor, şi au început încă de când FPO, condus de Herbert Kickl, a câştigat pentru prima dată în istorie alegerile parlamentare, cu 29% dintre voturi. 

Un astfel de acord ar marca prima coaliţie de guvernare din trei partide în Austria din 1949 până acum şi l-ar propulsa, cel mai probabil, pe Stocker în funcţia de cancelar, la câteva săptămâni după ce a preluat conducerea OVP, ca urmare a demisiei lui Karl Nehammer, fost cancelar al Austriei. 

FPO a fost exclus încă de la început din negocierile pentru formarea unui guvern, dar un impas în negocierile dintre OVP, SPO şi Neos de la începutul lunii ianuarie i-a permis lui Kickl să intervină. Kickl a încercat, astfel, să negocieze formarea unei coaliţii cu OVP, însă discuţiile au eşuat. FPO cere acum alegeri anticipate şi a atacat ceea ce numeşte "o coaliţie de pierzători". 

Se cere încheierea negocierilor, în contextul tensiunilor dintre UE şi SUA

Stocker a mers alături de liderii celorlalte partide la biroul preşedintelui Alexander Van der Bellen şi a anunţat că sunt gata să intre în fazele finale ale discuţiilor. 

"Suntem pe ultima sută de metri. Nu am trecut de linie, dar există dorinţă", a declarat Beate Meinl-Reisinger, liderul Neos. 

Van der Bellen a cerut partidelor să ajungă mai repede la un acord, în contextul tensiunilor dintre UE şi SUA, după întoarcerea la Casa Albă a preşedintelui Donald Trump. 

"Anii următori vor fi dificili. Nu doar din cauza situaţiei economice, ci şi din cauza situaţiei geopolitice. Certitudini care au stat în picioare decenii cu privire la relaţia dintre SUA şi Europa au devenit acum fragile în câteva săptămâni. Europa trebuie să fie activă, Europa trebuie să se unească", a mai declarat preşedintele. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel