ATENTAT Kabul: Statul Islamic a revendicat atacurile. Cel puțin 12 militari americani uciși, zeci de morți, peste 120 de răniți- UPDATE - NOI IMAGINI VIDEO

O explozie s-a produs în această după-amiază lângă aeroportul din Kabul, Afganistan. 

UPDATE 23:51: Spitalele din Kabul au tratat zeci de persoane rănite în exploziile de joi, scrie BBC News. 

Printre acestea se numără Centrul chirurgical din Kabul, condus de organizația de caritate medicală internațională Emergency. Șefa de urgență Rossella Miccio nu se află în Afganistan, dar a declarat pentru BBC ce experiență au avut personalul spitalului în timpul zilei.

„Am început să primim pacienți la 15-20 de minute după prima explozie. Am primit aproximativ 60 de răniți, plus aproximativ 10 morți la sosire. Și toți erau civili, civili afgani, femei, bărbați, copii care încercau să se evacueze, așa că presupunem că există multe alte victime și răniți, deoarece mulțimea era imensă în afara aeroportului. O mulțime de oameni pe străzi. Oamenii caută rude, venind să întrebe dacă una dintre fiicele sau fiii lor a fost dusă la spitalele noastre pentru că au pierdut contactul. Deci este într-adevăr o situație foarte tristă și disperată", a spus Miccio.

UPDATE 23:46: Fostul preşedinte american Donald Trump, foarte critic cu deciziile succesorului său Joe Biden în Afganistan, a denunţat joi o tragedie "care nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată" după atentatul care a provocat moartea a 12 militari americani în apropierea aeroportului din Kabul, relatează AFP, scrie Agerpres. 

"Această tragedie nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată, ceea ce face suferinţa noastră şi mai profundă, şi mai dificil de înţeles", a scris fostul preşedinte republican într-un comunicat.

El şi soţia Melania Trump au transmis condoleanţe "familiilor civililor nevinovaţi care au murit astăzi în atacul sălbatic de la Kabul", în care au fost de asemenea răniţi zeci de oameni, printre care şi 15 militari americani.

UPDATE 23:30: Secretarul general al ONU Antonio Guterres i-a convocat joi pe membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate pentru o reuniune privind situaţia haotică din Afganistan după atentatul de la Kabul, au afirmat diplomaţi citaţi de AFP, scrie Agerpres. 

Antonio Guterres a invitat printr-o scrisoare SUA, Regatul Unit, Franţa, Rusia şi China la o reuniune luni, au precizat aceşti diplomaţi, menţionând că Rusia este reticentă. Cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate sunt aşteptaţi totuşi la reuniunea de luni.

Un purtător de cuvânt al secretarului general a confirmat desfăşurarea reuniunii, la care nu vor participa cei zece membri nepermanenţi actuali ai Consiliului de Securitate. Ultima reuniune plenară a Consiliului de Securitate privind Afganistanul a avut loc pe 16 august, a doua zi după venirea la putere a talibanilor.

Antonior Guterres a condamnat, de asemenea, atentatele sinucigaşe de joi, care s-au soldat cu zeci de victime, printre care 12 militari americani, şi care au fost revendicate de gruparea Statul Islamic.

"Acest eveniment subliniază volatilitatea situaţiei din teren în Afganistan dar ne întăreşte şi hotărârea pentru a continua să furnizăm un ajutor de urgenţă în întreaga ţară, drept susţinere pentru poporul afgan", a declarat el într-un comunicat.

O nouă explozie puternică la Kabul. Talibanii susţin că a fost vorba de o explozie controlată de armata SUA

UPDATE 23:25: O nouă explozie a zguduit capitala afgană Kabul joi în jurul miezului nopţii, relatează AFP şi Reuters, la câteva ore după un dublu atentat-sinucigaş de pe aeroport revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), scrie Agerpres. 

Cauzele exploziei rămân necunoscute pentru moment, în lipsa unei comunicări din partea administraţiei afgane, care a încetat după răsturnarea guvernului pro-occidental de către talibani la 15 august, notează AFP.

Reuters relatează, citând doi martori, că explozia de amploare s-ar fi produs la o distanţă de 3-4 km de aeroport.

Un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat că explozia auzită la Kabul a fost una controlată de armata SUA, care a distrus muniţie.

UPDATE 23:20: Franța continuă operațiunea de evacuare de la Kabul, în ciuda atacului mortal de joi de pe aeroport, a declarat Palatul Élysée într-un comunicat, scrie CNN. 

„Președintele republicii condamnă în cei mai puternici termeni atacurile teroriste care au avut loc astăzi lângă aeroportul Kabul. Președintele își exprimă condoleanțele familiilor victimelor americane și afgane, își exprimă sprijinul pentru răniți și salută eroismul celor care se află pe teren pentru a efectua operațiunile de evacuare ", se arată în comunicat. 

Declarația vine după conferința de presă a președintelui francez Emmanuel Macron, în cadrul căreia a declarat reporterilor că nu poate garanta succesul misiunii de evacuare a Franței din cauza situației de securitate din Afganistan.

Statul Islamic a revendicat atacurile

UPDATE 22:57: Statul Islamic își asumă responsabilitatea pentru bombardare, scrie BBC News. 

Grupul Statului Islamic și-a asumat responsabilitatea pentru atacul de pe aeroportul din Kabul. Revendicarea a venit într-un mesaj postat pe canalul Telegram al presei lor.

Grupul a declarat că un sinucigaș - pe care l-au identificat - a detonat o vestă explozivă în rândul afganilor și forțelor americane. Oficialii Apărării SUA au mai spus că cred că militanții regionali ai IS sunt în spatele bombardamentului.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV  Rivalitate criminală în Afganistan: ISIS-K vs. talibani, luptă nimicitoare. H.D. Hartmann: E clar ce transmite. Preț de sânge

UPDATE 22:55: Pentagonul lucrează pentru a determina cine se află în spatele atacului: „Suntem pregătiți să acționăm împotriva lor”, scrie CNN. 

Generalul Kenneth "Frank" McKenzie, șeful Comandamentului Central al SUA, lucrează pentru a stabili cine se află în spatele atacului mortal de pe aeroportul din Kabul.

"Lucrăm foarte mult acum pentru a stabili atribuirea, pentru a determina cine este asociat cu acest atac laș și suntem pregătiți să luăm măsuri împotriva lor - 24/7 îi căutăm", a spus el.

McKenzie a continuat să spună că se aștepta la un astfel de atac și a numit amenințarea ISIS „extrem de reală”. El a adăugat că se așteaptă ca atacurile să continue.

„Facem tot ce putem pentru a fi pregătiți pentru acele atacuri”, a spus McKenzie.

Generalul a spus că se coordonează cu talibanii în ceea ce privește securitatea aeroportului și că misiunea SUA continuă în ciuda atacului și că SUA va „urmări” persoanele responsabile de atac.

UPDATE 22:40:  Doisprezece militari americani au fost ucişi şi 15 au fost răniţi în atentatele sinucigaşe comise joi în apropierea aeroportului din Kabul, a declarat un înalt responsabil american, precizând că evacuările continuă, relatează AFP şi Reuters.

"Doi jihadişti consideraţi ca afiliaţi la Statul Islamic (SI) s-au aruncat în aer la Poarta Abbey, urmaţi de jihadişti ai SI înarmaţi care au tras asupra civililor şi militarilor", a precizat generalul Kenneth McKenzie, şef al Comandamentului central american care răspunde de Afganistan.

"Vom continua să ne îndeplinim misiunea", a adăugat el.

UPDATE 21:58:  Cel puţin 12 militari americani au fost ucişi în atacurile produse în zona Aeroportului din Kabul, afirmă surse din cadrul armatei SUA citate de agenţia Associated Press şi de postul Fox News.

Conform surselor citate, au fost ucişi 11 membri ai Infanteriei marine şi un medic din cadrul Forţelor navale americane. Alţi militari americani au fost răniţi în atentate. Numărul persoanelor decedate ar putea creşte.

În plus, în atentate au fost ucişi cel puţin 60 de civili afgani, a declarat un oficial din cadrul serviciilor medicale de la Kabul citat de publicaţia The Wall Street Journal.

Cel puţin 120 de oameni au fost răniţi în atacuri.

Două explozii au avut loc, joi după-amiază, la Punctul de acces "Abbey" al Aeroportului internaţional din Kabul şi la Hotelul Baron, situat în apropiere. Atacurile teroriste s-au produs în timp ce mii de persoane aşteaptă să fie evacuate din Afganistan. Statele Unite suspectează că atentatul a fost comis de reţeaua teroristă Stat Islamic.

Mişcarea talibanilor afgani a condamnat vehement atacurile teroriste, transmiţând că s-au produs într-o zonă aflată sub controlul trupelor americane.

Casa Albă a anunţat, joi seară, că preşedintele SUA, Joseph Biden, este informat constant despre situaţia din Kabul.

UPDATE 21:16: Cel puţin 64 de persoane, inclusiv patru militari americani, au fost ucise în dublul atac sinucigaş comis joi în zona Aeroportului din Kabul, afirmă oficiali afgani şi din cadrul armatei americane, scrie Mediafax. 

Un oficial din cadrul serviciilor medicale de urgenţă din Afganistan a declarat, conform publicaţiei The Wall Street Journal, că 60 de civili afgani au fost ucişi în atentat. De asemenea, conform unor oficiali din cadrul armatei americane, patru militari americani au murit, iar alţi trei au fost răniţi în atentate.

Departamentul american al Apărării a confirmat, joi seară, că printre persoanele ucise în dublul atentat produs în zona Aeroportului din Kabul se numără militari americani, fără însă a oferi un bilanţ.

Două explozii au avut loc, joi după-amiază, la Punctul de acces "Abbey" al Aeroportului internaţional din Kabul şi la Hotelul Baron, situat în apropiere. Atacurile teroriste s-au produs în timp ce mii de persoane aşteaptă să fie evacuate din Afganistan. Statele Unite suspectează că atentatul a fost comis de reţeaua teroristă Stat Islamic.

Mişcarea talibanilor afgani a condamnat vehement atacurile teroriste, transmiţând că s-au produs într-o zonă aflată sub controlul trupelor americane.

Aurescu: Condamn cu fermitate atacurile teroriste din Kabul; Cei 9 cetăţeni români nu au fost afectaţi!

UPDATE 20:57: Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis joi un mesaj pe Twitter în care condamnă cu fermitate atacurile teroriste de la Kabul, menţionând că celula de criză instituţională se află în contact cu cei 9 cetăţeni români aflaţi în Afganistan, care nu au fost afectaţi de atacuri, scrie Agerpres. 

"Condamn cu fermitate atacurile teroriste de azi din Kabul. Condoleanţe familiilor victimelor & refacere grabnică celor răniţi! MAE România/Celula de criză interinstituţională e în contact cu cei 9 cetăţeni români aflaţi încă în Afganistan, care nu au fost afectaţi de atacuri", a scris Aurescu.

Pentagonul a anunţat că în apropierea aeroportului din Kabul au avut loc joi cel puţin două explozii, care fac parte dintr-un atentat complex în care s-au înregistrat victime civile şi militare americane. Mass-media locală, citată de agenţia EFE, relatează că cel puţin 13 persoane au fost ucise şi alte 60 rănite în urma celor două explozii. 

Avion medical german, pregătit să ajute la evacuarea persoanelor rănite!

UPDATE 20:55: Un avion medical german este pregătit să zboare la Kabul şi să ajute la evacuarea persoanelor care au fost rănite joi în atacul de lângă aeroport, a anunţat ministrul german al apărării Annegret Kramp-Karrenbauer, după ce Germania şi-a încheiat operaţiunile de evacuare, informează Reuters, scrie Agerpres. 

"Am oferit un Medevac (avion pentru evacuare medicală) care să transporte persoanele rănite", a declarat Kramp-Karrenbauer în faţa jurnaliştilor la Berlin, adăugând că aparatul, un Airbus, este în drum dinspre Kabul spre capitala uzbecă Taşkent, unde va rămâne în standby şi pregătit să se întoarcă în capitala afgană.

Toate efectivele militare germane au părăsit joi Afganistanul, după ce au evacuat mai mult de 5.300 de persoane, cetăţeni a 45 de ţări, printre care peste 500 de germani şi peste 4.000 de afgani, a spus ministrul german.

Cel puţin 13 persoane au fost ucise şi alte câteva zeci au fost rănite în urma a două explozii produse joi în apropierea aeroportului din Kabul, unde mii de cetăţeni afgani sunt aglomeraţi în încercarea de a părăsi ţara înaintea încheierii operaţiunilor internaţionale de evacuare.

Talibanii condamnă ferm atentatele sângeroase de lângă aeroportul din Kabul

UPDATE 20:54: Talibanii "condamnă ferm" atentatele sângeroase care au avut loc joi lângă aeroportul din Kabul, a declarat purtătorul lor de cuvânt, subliniind că acestea au avut loc într-o zonă aflată în responsabilitatea armatei americane, informează AFP şi Reuters, mai scrie Agerpres. 

"Emiratul islamic condamnă ferm atentatele cu bombă care au vizat civili la aeroport", a afirmat într-un tweet Zabihullah Mujahid. "Explozia a avut loc într-o zonă unde forţele americane au responsabilitatea de a asigura securitatea".

Cel puţin 13 persoane au fost ucise şi alte câteva zeci au fost rănite în urma celor două explozii produse joi în apropierea aeroportului din Kabul, unde mii de cetăţeni afgani sunt aglomeraţi în încercarea de a părăsi ţara înaintea încheierii operaţiunilor internaţionale de evacuare.

În timp ce ONG-ul italian Emergency a anunţat pe Twitter că aproximativ 60 de răniţi au ajuns la centrul său medical, purtătorul de cuvânt principal al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a vorbit la rândul său despre cel puţin 50 de răniţi.

Premierul britanic declară că evacuările vor continua!

UPDATE 20:50: Primul ministru britanic, Boris Johnson, spune că o operațiune de evacuare a cetățenilor britanici și a afganilor eligibili va continua în ciuda exploziilor mortale de pe aeroportul din Kabul, scrie BBC News. 

"Nu va întrerupe progresul nostru, vom continua această evacuare", a spus Johnson după ce a condus o întâlnire de urgență cu privire la bombardamente.

"Au existat întotdeauna vulnerabilități la terorism și atacuri teroriste oportuniste, le condamnăm, cred că sunt de dispreț, dar mă tem că sunt ceva pentru care trebuia să ne pregătim".

Militari americani, morți în urma atentatelor 

UPDATE: 20:44: Conform unor surse din cadrul armatei SUA, patru militari americani au murit, iar trei au fost răniţi în atacul de la Kabul, scrie Mediafax. 

Două explozii au avut loc, joi după-amiază, la Punctul de acces "Abbey" al Aeroportului internaţional din Kabul şi la Hotelul Baron, situat în apropiere. Atacurile teroriste s-au produs în timp ce mii de persoane aşteaptă să fie evacuate din Afganistan. Bilanţul preliminar al atentatelor este de 13 morţi şi 15 răniţi. Statele Unite suspectează că atentatul a fost comis de reţeaua teroristă Stat Islamic.

Mişcarea talibanilor afgani a condamnat vehement atacurile teroriste, transmiţând că s-au produs într-o zonă aflată sub controlul trupelor americane.

UPDATE 20:37: Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a scris pe Twitter că poate confirma că „un număr” de membri ai serviciului armat al SUA au fost uciși în atacul de lângă aeroport, scrie CNN.

Oficialul a mai spus că „o serie de alți militari” sunt tratați pentru răni. El a menționat că SUA sunt, de asemenea, conștiente de faptul că afganii „au fost victima” acestui atac.

"Putem confirma că un număr de membri ai Armatei SUA au fost ucişi în atacul complex produs astăzi la Kabul. Alţii sunt trataţi după ce au fost răniţi. Ştim, de asemenea, că un număr de afgani au devenit victime ale acestui atac odios. Gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă spre apropiaţii şi colegii celor ucişi sau răniţi în aceste atacuri", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Nu au fost furnizate cifre exacte.

Norvegia oprește evacuările după explozii

UPDATE 20:35: Norvegia nu mai poate continua să evacueze cetățenii rămași din Kabul, potrivit ministrului de externe al țării, scrie BBC News. 

"Ușile aeroportului sunt acum închise și nu mai este posibil să ca oamenii să intre", a declarat ministrul de externe Ine Eriksen Soereide pentru radiodifuzorul TV2.

Exploziile care au zguduit aeroportul Kabul vin în aceeași zi în care mai multe țări au anunțat că opresc evacuările din cauza deteriorării situației de securitate.

Angela Merkel condamnă atentatul "absolut josnic" comis lângă aeroportul din Kabul

UPDATE 20:24: Cancelarul federal german Angela Merkel a denunţat joi atentatul "absolut josnic" care a avut loc lângă aeroportul din Kabul şi în care au fost ucise cel puţin 13 persoane şi rănite alte câteva zeci, informează AFP, scrie Agerpres. 

"Evenimentele din această după-amiază arată că riscul este imens şi că este vorba de o situaţie foarte, foarte tensionată pentru a scoate oamenii din ţară" (din Afganistan), a adăugat cancelarul federal german în preambulul unui discurs asupra economiei susţinut la Berlin.

"Nu cunoaştem încă toate detaliile, însă teroriştii au vizat persoane ce aşteptau în exteriorul aeroportului în speranţa de a părăsi ţara", a subliniat Angela Merkel. "Aceste persoane îşi doresc securitate şi libertate, prin urmare este vorba de un atac absolut josnic într-o situaţie foarte tensionată", a denunţat ea.

Mai mulți morți și răniți în urma incidentelor



Cel puţin 13 persoane au fost ucise şi alte 60 rănite în urma celor două explozii produse joi în apropierea aeroportului din Kabul, unde mii de cetăţeni afgani sunt aglomeraţi în încercarea de a părăsi ţara înaintea încheierii operaţiunilor internaţionale de evacuare. Degradarea situaţiei de securitate din capitala afgană a determinat statele participante la aceste operaţiuni de evacuare să anunţe încheierea lor chiar înainte de 31 august, data la care SUA au confirmat că-şi vor retrage din Afganistan ultimele efective militare, concentrate acum pe aeroportul din Kabul.

"Ştim că fereastra calendarului (de evacuare) se închide şi că zeci de mii de persoane au fost evacuate în siguranţă, însă ţin să reafirm astăzi că nu vom uita de cei care nu pot fi evacuaţi în siguranţă pe 'podul aerian'" la care participă armata germană, a promis Angela Merkel. "Ne vom continua eforturile pentru a asigura că ei vor părăsi ţara", a asigurat ea.

Cel puţin 13 persoane au fost ucise şi alte 60 rănite

UPDATE 20:11: Cel puţin 13 persoane au fost ucise şi alte 60 rănite în urma celor două explozii produse joi în apropierea aeroportului din Kabul, unde mii de cetăţeni afgani sunt aglomeraţi în încercarea de a părăsi ţara înaintea încheierii operaţiunilor internaţionale de evacuare, relatează mass-media locale citate de agenţia EFE, scrie Agerpres. 

Unele posturi TV afgane au arătat de asemenea imagini cu numeroase cadavre la locul celor două atentate, primul în apropierea unei porţia a aeroportului, iar celălalt lângă hotelul Baron.

În timp ce ONG-ul italian Emergency a anunţat pe Twitter că aproximativ 60 de răniţi au ajuns la centrul său medical, purtătorul de cuvânt principal al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a vorbit la rândul său despre cel puţin 50 de răniţi.

UPDATE 20:00:  Mike Jason, fost comandant al batalionului armatei americane care a fost trimis în Afganistan, a declarat că observatorii „știau cu toții că se va întâmpla acest lucru”, scrie BBC News. 

„Țintele sunt prea profitabile, iar gestul simbolic este prea atractiv pentru acești oameni”, a spus el.

Analiștii cred că exploziile sunt probabil opera lui Isis-K, afiliatul afgan al Statului Islamic.

UPDATE 19:45:  Programul președintelui Biden a fost dat peste cap de atacurile de lângă aeroportul din Kabul de joi, scrie CNN. 

"Vor exista actualizări la programul președintelui, pe care le vom împărtăși pe măsură ce vor deveni disponibile", a declarat Casa Albă într-un comunicat joi după-amiază.

Biden s-a întâlnit de urgență cu oficiali de rang înalt ai securității naționale, inclusiv secretarul de stat Antony Blinken, secretarul apărării Lloyd Austin și președintele statului major general general Mark Milley, când a avut loc atacul.

UPDATE 18:45: Ministerul Apărării din Marea Britanie a declarat într-un tweet că: „Nu au fost raportate victime ale armatei britanice sau ale guvernului britanic în urma incidentelor de la Kabul”.

"Forțele britanice colaborează îndeaproape cu partenerii noștri pentru a oferi securitate și asistență medicală."

UPDATE 18:29: Președintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că "orele următoare vor rămâne extrem de periculoase la Kabul și la aeroport", în urma a două explozii la Aeroportul Internațional Hamid Karzai, scrie CNN. 

Într-o conferință de presă comună cu premierul irlandez, Macron a declarat că situația din jurul aeroportului din Kabul s-a deteriorat grav.

"Ne confruntăm cu o situație foarte tensionată și ne coordonăm cu aliații noștri americani", a spus Macron. Macron a spus din motive de securitate că ambasadorul francez nu va rămâne în Afganistan. El va pleca și va avea apoi sediul la Paris.

--- 

Imaginile de pe rețelele de socializare sunt dramatice și arată cum mai mulți răniți sunt cărați cu roaba către unitățile medicale. De asemenea, au apărut și imagini din zona aeroportului cu persoane întinse pe jos și grav rănite. 

UPDATE 18:07: Pentagonul confirmă a doua explozie lângă aeroportul din Kabul și „o serie de victime din SUA”, scrie CNN. 
Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a confirmat că a existat cel puțin o altă explozie în apropierea aeroportului, aceasta a fost la sau lângă hotelul Baron.

El a spus că poate confirma că explozia de la Abbey Gate a fost „rezultatul unui atac complex care a dus la un număr de victime din SUA și civili”.

UPDATE 17:59: Apar detalii despre atacul aeroportului din Kabul!

Atacul inițial de pe aeroportul din Kabul a fost urmat de o a doua explozie și un foc cu arme de calibru mic, spune Jonathan Beale de la BBC News. 

Ambele explozii au avut loc lângă intrarea porții Abbey în aeroport, unde s-au adunat un număr mare de refugiați afgani în ultimele zile.

UPDATE 17:55: Potrivit primelor rapoarte, există un număr de soldați americani printre cei răniți în explozia din fața Aeroportului Internațional Hamid Karzai joi, potrivit a trei oficiali americani și a unei surse familiare cu situația, scrie CNN News. 

UPDATE 17:45: Cel puțin 13 persoane au fost ucise într-o explozie în fața aeroportului din Kabul, a declarat un oficial taliban pentru agenția de presă Reuters, scrie Sky News. 

Printre cei uciși se află și copii, iar mai mulți gardieni talibani au fost răniți, a spus oficialul. 

UPDATE: Ministerul Apărării din Turcia susține că ar fi existat două explozii pe aeroport în afara aeroportului din Kabul. Momentan nu există o confirmare oficială a acestor informații, mai susțin jurnaliștii de la BBC News. 

UPDATE: O sursă a Ministerului Apărării din Marea Britanie a declarat: „Nu avem nicio evidență a victimelor militare din Marea Britanie, dar este prea devreme pentru a ști cu siguranță”, scrie BBC News. 

Trupele britanice s-au stabilit recent la Abbey Gate, pe aeroportul internațional Hamid Karzai din Kabul.

UPDATE: Numeroase persoane sunt rănite după ce o explozie puternică a avut loc joi, la una dintre intrările în aeroportul din Kabul. Forțele occidentale aveau informații că la aeroport urmează să se producă un atac terorist. Atacul nu a fost revendicat, potrivit CNBC, scrie Mediafax.

Atentatul a avut loc în timpul operațiunilor de evacuare de pe aeroportul din Afganistan. Se pare că atacul a avut loc chiar la intrarea în aeroport, lângă un hotel folosit în special de străini.

- Știrea inițială - 

Pentagonul a confirmat că a avut loc o explozie în afara aeroportului din Kabul, scriu jurnaliștii de la BBC News. Nu este încă clar dacă au existat victime.

”Putem confirma o explozie în afara aeroportului din Kabul. Victimele sunt neclare în acest moment. Vom oferi detalii suplimentare atunci când vom putea”, a scris John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, pe Twitter. 

Detaliile exploziei de pe aeroportul din Kabul rămân neclare. Au fost raportate și focuri de focuri de armă, mai scrie BBC News.

Explozia a avut loc la intrarea de la poarta Abbey, unde se află trupele britanice. A fost una dintre cele trei porți care au fost închise în urma avertismentelor cu privire la o amenințare teroristă.

Biden a fost informat despre explozia din fața aeroportului din Kabul

Președintele Biden a fost informat despre explozia din fața aeroportului din Kabul, spune un oficial de la Casa Albă, scrie CNN News

Cu câteva clipe în urmă, secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a confirmat că a existat o explozie.

Explozia din fața aeroportului din Kabul a fost la una dintre porțile de intrare și pare a fi un atac sinucigaș, potrivit a trei oficiali americani.

Au fost mulțimi de afgani la porți care încercau să aibă acces la aeroport.

 

După Regatul Unit şi SUA, Australia îşi îndeamnă cetăţenii să părăsească zona aeroportului din Kabul

Australia îşi evacuează cetăţenii şi deţinătorii de viză de peste o săptămână de pe aeroportul din Kabul, unde Canberra le-a cerut oamenilor să călătorească în ordine şi să fie gata de transport. Miercuri seară, Australia şi-a schimbat recomandarea către cei din zonă, decizie despre care Marisa Payne spune că are la bază preocupări sporite privind un posibil atac terorist.

'Există o ameninţare foarte importantă, încă valabilă, de atac terorist', le-a spus Payne jurnaliştilor la Canberra. Această alertă sporeşte riscul ca numeroşi afgani care deţin viză pentru Australia să fie lăsaţi în urmă în condiţiile în care Canberra se pregăteşte să-şi încheie programul de evacuare, comentează Reuters. Prim-ministrul Scott Morrison a spus că Australia a evacuat 4.000 de persoane din Afganistan.

Mulţi dintre aceşti oameni se află în Emiratele Arabe Unite, a spus Morrison, în timp ce 639 au ajuns deja în Australia. Australia a făcut parte din forţa internaţională condusă de NATO care s-a luptat cu talibanii şi a instruit forţele de securitate afgane în anii după ce insurgenţii au fost înlăturaţi în 2001.

Peste 39.000 de militari australieni au fost detaşaţi în Afganistan şi 41 dintre ei şi-au pierdut viaţa. Avertismentele Australiei urmează după cele transmise anterior de Regatul Unit şi SUA. 'Nu vă deplasaţi la aeroportul internaţional Hamid Karzai din Kabul', a scris miercuri seară MAE britanic pe site-ul său. 'Există o ameninţare importantă şi permanentă de atac terorist', a subliniat diplomaţia britanică.

'Dacă vă aflaţi în zona aeroportului, părăsiţi-o pentru un loc sigur şi aşteptaţi instrucţiuni. Dacă puteţi să părăsiţi Afganistanul în siguranţă prin alte mijloace, faceţi acest lucru imediat', a mai transmis MAE britanic. Avertismentul american a fost neobişnuit de precis. Persoanele 'care se află la porţile Abbey, de est şi de nord trebuie să plece imediat', a indicat Departamentul de Stat american, vorbind despre 'ameninţări de securitate' fără a furniza alte amănunte, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel