Experții UE cer statelor membre aprovizionarea cu vaccinuri împotriva variolei, ca în cazul Covid. Există un singur vaccin autorizat pe piața UE

Fotografie creată de RF._.studio, de la Pexels
Fotografie creată de RF._.studio, de la Pexels

Dacă este administrată în primele patru zile de expunere la o persoană infectată, doza „poate avea un efect protector semnificativ”, a clarificat ECDC.

După marea campanie de vaccinare a UE împotriva Covid-19, a venit un apel din partea experților europeni în domeniul prevenirii bolilor pentru a face noi stocuri de vaccinuri necesare pentru a preveni o nouă situație de urgență.

Este vorba de variola maimuțelor, boala care în doar opt zile (din 15 mai până astăzi) a afectat deja 85 de persoane din opt state UE. Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (Ecdc) într-o evaluare dedicată noii patologii a făcut un apel către țări să acționeze la timp, potrivit Europa Today.

Experții UE au cerut în mod special responsabililor pentru sistemele naționale de sănătate să se concentreze pe identificarea, gestionarea și raportarea în timp util a noilor cazuri. 

„Țările ​​ar trebui, de asemenea, să își actualizeze mecanismele de urmărire a contactelor, capacitatea de diagnosticare a ortopoxvirusurilor și să revizuiască disponibilitatea vaccinurilor împotriva variolei, a antiviralelor și a echipamentelor individuale de protecție pentru profesioniștii din domeniul sănătății”, se arată în document.

Vaccinurile de generație mai veche împotriva variolei

„Disponibilitatea vaccinului împotriva variolei ar trebui revizuită în țările UE în ceea ce privește tipul, dozele și statutul de autorizare”, se precizează în documentul ECDC. 

Vaccinul împotriva variolei, de fapt, „poate fi folosit pentru profilaxia post-expunere a contactelor apropiate cu un risc crescut de boli grave”, au adăugat experții. Categoriile cele mai expuse riscului, după cum am subliniat mai sus, sunt „copiii mici, femeile însărcinate și persoanele imunodeprimate”. 

„Vaccinul împotriva variolei, dacă este administrat în primele patru zile de la expunerea la un caz confirmat de variolă, poate avea un efect protector semnificativ”, au explicat experții europeni. 

În plus, „Țările pot lua în considerare vaccinarea profilactică a unor profesioniști din domeniul sănătății care răspund la acest focar. Până în prezent, marea majoritate a cazurilor au simptome ușoare până la moderate și toate se recuperează bine. Cu toate acestea, cifrele sunt încă mici și profilul de severitate a bolii nu poate fi estimat în mod fiabil”, se arată în document.

În schimb, vaccinurile de generație mai veche împotriva variolei „au efecte secundare semnificative și, în plus, nu mai sunt autorizate și nu ar trebui folosite”, a avertizat CDC. 

Un singur vaccin împotriva rujeolei autorizat de EMA 

„Niciun vaccin împotriva variolei nu este autorizat pentru utilizare împotriva variolei în UE, dar vaccinul antivariolic de a treia generație ImvanexTm” cunoscut sub numele de Ankara-Mva „a fost autorizat de EMA împotriva variolei pentru piața UE”, au adăugat experții ECDC, subliniind că acestea dozele au arătat „protecție la modelele de primate expuse la doze letale de virusul variolei maimuțelor”. 

Citește și...

Variola maimuței - simptome și mod de transmitere. Precizări despre primul posibil caz în România de variola maimuței

Variola maimuței nu se răspândește cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale...citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel