EXCLUSIV  Exod al profesorilor români. BONUS salarial dat în Franța. "Va fi o nouă lovitură"

Învățământul românesc primește o lovitură. Din 2018, un bonus salarial de 3000 de euro net va intra în portofelul profesorilor care vor accepta să predea la sate, în Franța. Rolul acestuia este de a-i motiva atât pe profesorii tineri, cât și pe cei în vârstă să rămână să predea în zone defavorizate sau în cele mai dificile școli și licee. Așadar, după medici, suntem pe cale să rămânem și fără profesorii români care s-ar putea orienta către Franța.

Anton Hadăr, președintele Federaţiei Naţionale Sindicale "Alma Mater", a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre acest subiect care ne afectează pe toți.

"Este posibilă plecarea colegilor care stăpânesc bine Limba franceză pentru că, evident, trebuie să predai în limba țării gazdă. Acest îndemn de a veni către zonele din Vestul Europei este mai vechi, dar de data aceasta văd că s-a materializat printr-un bonus atractiv. Este posibil să asistăm la un exod, dar nu pe măsura celui la care asistăm, fără posibilitatea de intervenție, în domeniul medical. S-ar putea să avem mulți profesori care să accepte oferta. În general, în Europa există o mai mică tendință a cadrelor didactice, mai ales a celor tinere, de a ocupa un loc de muncă în mediile rurale. În mediul rural din Franța sunt condiții optime de muncă și nu putem vorbi despre diferențe atât de mari între mediul rural și urban, așa cum sunt în România", a zis specialistul.

Anton Hadăr nu îi sfătuiește pe dascălii români să plece din țară. El a precizat că aceștia trebuie să ia în calcul și faptul că acolo costurile vieții de zi cu zi sunt mult mai mari decât în România.

"Ar putea fi o problemă dacă un număr important de cunoscători de Limbă franceză s-ar orienta către Franța având în vedere deficitul mare de cadre didactice pe care îl avem, în acest moment, în învățământul românesc. Însă, evident că nu îi sfătuiesc să plece având în vedere că și noi ne străduim să le oferim condiții mai bune, mai ales tinerilor care intră în sistem, prin salarii care să fie relativ mulțumitoare. În ultima vreme, ne-am străduit să îi ridicăm în grila de salarizare", a zis profesorul.

Provocare pentru învățământul românesc

"Iată că Vestul se mișcă. Pe lângă medicii ispitiți cu salarii atractive, s-a trecut și la categoria cadre didactice. Mă așteptam la acest lucru. Știu bine că și la ei sunt tineri care, deși au vocație pentru educație, preferă să se îndrepte spre firmele private unde salariile sunt mai atractive. Mi-ar părea rău ca tinerii profesori să plece, dar va fi opțiunea lor. Le atrag atenția că viața este mai scumpă în Franța, după cum bine știu. Pe de altă parte, este posibil să plece și tineri care niciodată nu au îmbrățișat cariera didactică și să-și găsească acolo un loc de muncă mai bine plătit. Va fi o nouă lovitură dată resursei umane înalt calificate după cea dată domeniului medical românesc. Trebuie precizat totuși că nu va fi o lovitură atât de reușită precum în cazul medicilor. Poate și salariile din România vor mai crește, astfel încât să îi determinăm să rămână în țara în care au învățat și în care îi așteptăm să profeseze în continuare. Am tras acest semnal cu mulți ani în urmă când am zis că, după exodul medicilor, este posibil să avem un exod - nu în aceeași măsură - al cadrelor didactice", a mai spus Anton Hadăr pentru DC News.

Infomația inițială a fost semnalată de Știridiaspora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel