Conferința Connecting Europe through Innovation a adus în capitala spaniolă cele mai mari nume din industria turismului european pentru a discuta despre rolul tehnologiei în menținerea Europei ca cea mai căutată destinație la nivel global.
Astăzi a avut loc la Madrid conferința la nivel înalt „Connecting Europe through Innovation”, organizată de europarlamentarul PSD Claudia Țapardel, în parteneriat cu Organizația Mondială a Turismului. La eveniment au participat miniștri ai turismului din Europa, inclusiv din România, reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Parlamentului European, precum și ai mai multor organizații și companii europene din domeniu, cu scopul de a discuta despre aportul tehnologiei la îmbunătățirea serviciilor de turism și transport în era digitală.
În continuarea conferinței, Claudia Țapardel a avut o întâlnire trilaterală cu Taleb Rifai, Secretarul General al WTO, și cu Ministrul român al Turismului, dl Mircea Dobre, pentru a discuție despre oportunitatea unei strategii naționale și sprijinirea antreprenoriatului din sfera turismului românesc.
O nouă viziune pentru conectivitatea la nivel european
În deschiderea evenimentului, Claudia Țapardel, membră în Comisia pentru Transport și Turism din Parlamentul European, a vorbit despre importanța conectivității pentru o economie europeană competitivă, punctând schimbările survenite în profilul consumatorului digital și nevoia de a investi în servicii inovatoare la nivelul UE.
”Pentru transporturile și turismul din Europa, viitorul este acum.” a declarat Claudia Țapardel audienței prezente în sediul reprezentanței PE din Madrid. „Digitalizarea a revoluționat tot ceea ține de modul în care călătorim, de la alegerea destinațiilor și a opțiunilor de transport până la modalitățile de plată. Călătorul din ziua de azi este un excelent cunoscător și utilizator al tehnologiilor moderne, este mai pretențios ca oricând și se așteaptă ca totul să fie la o distanță de un singur click. Pe măsură ce avansăm spre o societate care pune accentul pe conectivitate și pe nevoile individuale ale consumatorilor, Uniunea Europeană trebuie să creeze condițiile pentru o Piață Digitală Unică perfect funcțională și să încurajeze inovația. În acest scop, Parlamentul European face eforturi de a găsi soluții inteligente pentru a crea o Europă cu adevărat integrată și conectată.”
În calitate de Secretar General al WTO, Taleb Rifai, a prezentat ultimele evoluții din sectorul turismului la nivel global, amintind că schimbarea de paradigmă impusă de digitalizare poate fi cheia echilibrului dintre sustenabilitate șu creștere economică.
„În actualul context global, succesul turismului european va depinde de felul în care această industrie va reuși să se reinventeze pentru a crea servicii accesibile, performante și sustenabile. După șapte ani de creștere neîntreruptă, turismul a dovedit că poate fi motorul economiei europene, în ciuda provocărilor aduse de noile considerente de securitate.”
Tot în cadrul ceremoniei de deschidere, Edward Zammit Lewis, Ministrul Turismului din Malta, a discutat despre strategia Uniunii Europene pentru o Piață Unică Digitală și impactul acesteia asupra turismului. Aflându-se la cârma președinției Consiliului UE, Malta este o țară cu o importantă putere de decizie în ceea ce privește prioritizarea politicilor publice, ministrul indicând că Malta va acorda o atenție sporită digitalizării și conectivității.
Mobilitatea inteligentă și IMM-urile, pilonii conectivității europene
Pentru o abordare de ansamblu a ceea ce înseamnă viitorul conectivității și al serviciilor turistice din Europa, conferința a fost structurată în două panel-uri, ambele alcătuite atât din reprezentanți ai sectorului public național și european, cât și ai sectorului privat.
În cadrul primului panel, tema principală de discuție s-a referit la oportunitățile aduse de digitalizare pentru a crea servicii de mobilitate între, dar și în statele membre. Din partea PE, eurodeputata spaniolă, Ines Ayala Sender, a vorbit despre nevoia unei mai bune coordonări a politicilor de conectivitate la nivelul UE, cu referire la rețeaua TEN-T, subliniind că țările europene trebuie să renunțe la orgoliile naționale care stau în calea inovației.
În paralel cu acțiunile de la nivel instituțional, sectorul privat, reprezentat în panel prin mai multe firme din noul val al tehnologiei pentru transport, a subliniat nevoia de a regândi serviciile de turism și de transporturi astfel încât să poată răspunde în timp real la nevoile călătorilor. De la posibilitatea de a împărți o cursă între orașe printr-o și până la a putea a achiziționa un singur bilet pentru mai multe moduri de transport, reprezentanții Blablacar și Amadeus au adus în discuție câteva dintre multele avantaje aduse de tehnologie și au schițat profilul noului tip de călător din era digitală.
Ulterior, cel de-al doilea panel a abordat activitatea întreprinderilor mici și mijlocii din domeniul turismului, dar și potențialul pe care îl reprezintă noile tehnologii pentru acestea. Părerea unanimă a participanților a fost că IMM-uri sunt o componentă esențială a strategiei europene pentru o piață unică digitală, dar pentru ca acestea să fie competitive este nevoie de fonduri europene, investiții în competențe tehnologice pentru angajați, precum și de garanția că liderii politici vor ști să medieze între toți actorii de pe piață.
Evenimentul de astăzi a fost încheiat prin intervenția lui Mircea Dobre, Ministrul român al Turismului, care a prezentat noile direcții de dezvoltare a turismului românesc pentru următorii ani, inclusiv din perspectiva digitalizării.
„Pentru prima dată după mulți ani, România are în vedere crearea unei strategii pentru industria turismului și se fac pași concreți în direcția integrării de noi tehnologii, precum și de raliere a legislației românești la normele europene în vigoare. Un prim proiect în acest sens este Explore Romania, primul ghid turistic electronic pentru obiectivele turistice din România și un exemplu de colaborare de succes între public și privat.
Discuții între PE, WTO și Ministerul Turismului din România pe subiectul unei strategii naționale
În continuarea evenimentului Connecting Europe though Innovation, la Madrid a avut loc și o întâlnire trilaterală între eurodeputata Claudia Țapardel, Secretarul general WTO Taleb Rifai și Ministrul român al Turismului Mircea Dobre, pe agenda discuțiilor aflându-se diverse inițiative prin care turismul românesc ar putea beneficia de sprijin în plan internațional.
„Dincolo de elaborarea unei strategii naționale, prioritatea României este o mai bună reprezentare în cadrul instituțiilor internaționale, ceea ce se va traduce într-o vizibilitate crescută pentru industria ospitalieră și obiectivele de patrimoniu din țara noastră”, a declarat Țapardel.
„În paralel cu desfășurarea de mai multe proiecte cu WTO, printre care o conferință la nivel înalt în viitorul apropiat în România, este important să ne concentrăm pe relansarea oficiilor de promovare turistică. Contez aici pe sprijinul Ministerului Afacerilor Externe și pe expertiza celor de la WTO pentru a face din turismul din România o poveste de succes”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News