După scandalul declanșat de la Evaluarea națională, ministrul inerimar al Educației, Liviu Pop, a anunţat, miercuri, că elevii care nu au răspuns conform baremului la subiectul controversat de la proba de limba română vor primi cele şase puncte aferente cerinţei respective numai dacă acestea îi vor ajuta la repartizarea în liceul pe care şi l-au ales.
"Toţi elevii care au răspuns că respectiva propoziţie este subordonată predicativă vor fi notaţi potrivit baremului, respectiv depunctaţi la această cerinţă. Nota finală va fi deci mai mică, per total, cu 0,15. Elevii pot face contestaţie privind acest subiect. În schimb, le promit că vor primi acest punctaj la repartizarea computerizată, dacă depunctarea de la cerinţă îi va pune în situaţia de a pierde locul dorit la admiterea în liceul pentru care au optat", a spus Pop.
Altfel spus, elevii care nu au răspuns conform baremului la respectiva cerinţă vor avea o medie la evaluare mai mică, însă, la repartizare, vor primi punctele aferente propoziţiei controversate, pentru a fi admişi în liceul pe care şi l-au ales.
Pop a mai spus că Ministerul Educaţiei caută "modalitatea" juridică pentru a rezolva acest caz.
Ministrul nu a explicat cum se va reuşi, la repartizarea computerizată în licee, să se ţină cont de răspunsurile la acea cerinţă şi ce se va întâmpla dacă vor apărea contestaţii de la elevii care au răspuns conform baremului şi care vor fi întrecuţi la admitere de unii dintre ceilalţi.
Potrivit unei analize efectuate de minister, aproximativ jumătate dintre elevi au spus că propoziţia este subiectivă, aşa cum prevede baremul subiectului, au declarat, pentru Mediafax, oficiali ai Ministerului Educaţiei. Celalaltă jumătate, printre care un mare grup de elevi cu situaţii foarte bune la învăţătură, unii chiar olimpici, a răspuns că propoziţia cu pricina este predicativă, au mai spus sursele citate.
În condiţiile în care până şi profesorii au păreri diferite legate de cerinţa controversată, Ministerul Educaţiei a hotărât să găsească o soluţie prin care elevii să nu piardă un loc bun la admiterea în liceu.
Această cerinţă a împărţit elevii şi părinţii în două tabere, unii susţinând că răspunsul corect este propoziţie subiectivă, iar ceilalţi, predicativă.
Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, marţi, că lucrările la proba de limba română din cadrul evaluării naţionale sunt corectate în baza baremului deja stabilit, deşi unul dintre subiecte a fost "ambiguu" şi a generat controverse.
Pop a mai spus, legat de subiectul respectiv, că Ministerul Educaţiei a cerut părerea mai multor specialişti, inclusiv de la Academia Română, iar "90 la sută" dintre aceştia s-ar fi pronunţat în favoarea rezolvării prevăzute în barem.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu