Spațiul Schengen a devenit mai mare prin primirea statului Liechtenstein în interiorul granițelor spațiului european de liberă circulație, după ce, la începutul lunii decembrie, la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de la Bruxelles, aderarea României și Bulgariei a fost blocată de refuzul Olandei.
Liechtenstein a devenit luni a 26-a ţară membră a spaţiului Schengen, după ce miniştrii de interne din UE au adoptat săptămâna trecută o decizie ce permite atât ridicarea controalelor la graniţele interne (spaţiului Schengen) cu Liechtenstein, cât şi eliminarea actualelor restricţii asupra folosirii Sistemului de Informaţii Schengen (SIS), se arată într-o corespondență Agerpres.
Consiliul Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) a stabilit că Liechtenstein îndeplineşte toate condiţiile necesare pentru aplicarea practică a părţilor relevante ale acquisului Schengen urmând ca, începând din 19 decembrie, controalele asupra persoanelor la granițele acestui stat să fie desființate, iar regulile Schengen să fie puse în aplicare.
Din spaţiul Schengen fac parte 26 de state - 22 din cele 27 membre ale UE, la care se adaugă alte patru state aflat în afara zonei UE Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein.
Statele UE care nu se regăsesc în interiorul spațiului Schengen sunt România, Bulgaria, Cipru, Irlanda şi Marea Britanie.
Citește și:
Olanda ne-a dat din nou ”reject” la Schengen
Consiliul JAI nu mai dezbate calendarul aderării României și Bulgariei la Schengen
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu