Europa se pregătește să trimită tancuri occidentale în Ucraina. 74% dintre europeni susţin sprijinirea Ucrainei

Foto: Pexels/Europa se pregătește să trimită tancuri occidentale în Ucraina. 74% dintre europeni susţin sprijinirea Ucrainei
Foto: Pexels/Europa se pregătește să trimită tancuri occidentale în Ucraina. 74% dintre europeni susţin sprijinirea Ucrainei

Mai multe națiuni europene au răspuns pentru prima dată apelului președintelui Volodimir Zelenski de a furniza tancuri moderne de luptă Kievului.

Franța și Polonia au promis că vor trimite în curând tancuri pentru armata ucraineană pentru a le folosi în eforturile lor de a se proteja de Rusia. Marea Britanie și Finlanda au în vedere să urmeze exemplul, scrie CNN

Vorbind miercuri alături de Zelenski în orașul ucrainean Lviv, președintele polonez Andrzej Duda și-a exprimat speranța că tancuri provenind de la o serie de aliați occidentali vor „naviga în curând prin diferite rute spre Ucraina și vor putea să consolideze apărarea Ucrainei”.

Mișcările au pus presiune pe Germania, care săptămâna trecută a anunțat că va transfera vehicule de luptă pentru infanterie la Kiev, dar încă nu s-a angajat să trimită tancuri. Cancelarul Olaf Scholz a insistat că orice astfel de plan ar trebui să fie pe deplin coordonat cu întreaga alianță occidentală, inclusiv cu Statele Unite.

Ţările plasate mai bine ar putea oferi mai multe tipuri de asistenţă Ucrainei

Oficialii occidentali au declarat pentru CNN că decizia unor țări, de a trimite mai multe tancuri, face parte dintr-o evaluare mai largă a ceea ce se întâmplă pe teren în Ucraina. Aliații NATO au discutat în detaliu în ultimele săptămâni despre țările care sunt cele mai bine plasate pentru a oferi tipuri specifice de asistență, fie că este vorba de echipamente militare sau bani.

Un înalt diplomat occidental a sugerat că mai multe țări ar putea să-și mărească nivelul de sprijin militar în următoarele săptămâni, pe măsură ce războiul intră într-o nouă fază, iar o nouă ofensivă rusă ar putea fi chiar la colț, pe măsură ce se apropie aniversarea invaziei. 

Sprijinul Germaniei este considerat crucial. Treisprezece țări europene, inclusiv Polonia și Finlanda, sunt în posesia tancurilor germane Leopard 2 moderne, care au fost introduse în 1979 și au fost modernizate de mai multe ori de atunci, potrivit think tank-ului Consiliului European pentru Relații Externe.

În timp ce orice reexport al tancului de către aceste națiuni ar avea nevoie de aprobarea guvernului german, Berlinul a sugerat că nu va bloca transferul lor la Kiev.

Vicecancelarul Robert Habeck a declarat joi că Berlinul nu va sta în calea reexportării tancurilor Leopard de către alte țări.

"Germania nu ar trebui să stea în calea altor țări care iau decizii pentru a sprijini Ucraina, independent de deciziile pe care le ia Germania", a declarat joi vicecancelarul Robert Habeck, în marja unei reuniuni a Partidului Verzilor la Berlin.

Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Christiane Hoffmann, a declarat vineri că nu a primit o cerere oficială din partea Poloniei sau Finlandei.

„Nu există nicio întrebare la care ar trebui să spunem nu Dar spunem chiar acum că suntem într-un schimb constant despre ceea ce este corect de făcut în acest moment și despre modul în care susținem cel mai bine Ucraina", a declarat Hoffmann reporterilor.

Tancurile ar ajuta la înfrângerea ruşilor

Generalul Valery Zaluzhny, cel mai înalt comandant militar al Ucrainei, a declarat în decembrie pentru The Economist că armata are nevoie de aproximativ 300 de tancuri pentru a-i învinge pe ruși. Consiliul European pentru Relații Externe estimează că aproximativ 2.000 de tancuri Leopard sunt răspândite în întreaga Europă.

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a declarat joi că este încrezător că tancurile promise de partenerii europeni vor fi livrate "foarte, foarte repede" și că forțele armate ucrainene vor "stăpâni" utilizarea tancurilor "în câteva săptămâni".

Decizia membrilor NATO de a trimite tancurile în Ucraina nu este o mișcare controversată. Diplomații germani și-au informat în privat îngrijorarea că aceasta marchează o escaladare a răspunsului Occidentului față de Rusia și va fi văzută la Moscova ca o provocare.

Ucraina a primit mai multe arme avansate 

Alți oficiali europeni susțin că Occidentul a transferat deja o mulțime de alte arme avansate care au fost folosite pentru a ucide ruși, precum și furnizarea de informații utilizate pe scară largă în beneficiul Ucrainei. În special, SUA au furnizat Ucrainei sistemele sale avansate de rachete HIMARS cu rază lungă de acțiune, care au ajutat-o să întoarcă cursul războiului în ultimele luni. În lumina acestui lucru, oficialii susțin că trimiterea de tancuri suplimentare nu este o escaladare atât de semnificativă, indiferent de ceea ce ar putea spune Moscova.

În timp ce aliații europeni rămân în mare parte uniți în sprijinul lor pentru Ucraina, diplomații care au vorbit cu CNN au declarat că există un dezacord cu privire la faptul dacă trimiterea de tancuri și mai multe arme este cea mai rapidă și mai eficientă modalitate de a pune capăt conflictului.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul Kiel privind numărul de țări care au donat Ucrainei, Marea Britanie, Franța și Polonia au donat 7,5bn, 1,5bn și, respectiv, 3 miliarde de dolari. Acești bani cuprind o combinație de ajutor militar, financiar și umanitar, Polonia trimițând anterior peste 200 de tancuri în stil sovietic.

74% dintre europeni susțin acordarea de sprijin Ucrainei

Cetățenii europeni sunt în continuare în favoarea acordării de sprijin Ucrainei, potrivit unui sondaj Eurobarometru recent, care a constatat că 74% dintre aceștia consideră că țările europene ar trebui să continue să ofere asistență. Aceasta înseamnă că, dacă Germania decide să se deplaseze în conformitate cu Franța, Marea Britanie și Polonia, probabil că va găsi că are acoperirea politică de făcut.

Este de așteptat ca Marea Britanie și Franța să continue să exercite presiuni asupra Germaniei pentru a se alătura acestora în următoarele zile. Dacă vor reuși, ar însemna că cele trei mari puteri europene vor fi blocate în timp ce războiul se apropie de aniversarea de un an, scrie CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel