Episcopul vicar Paisie Lugojanul, chemat la DNA pentru spovedanie

paisie
paisie

Paisie Lugojanul, al doilea om din Mitropolia Banatului, a intrat în vizorul procurorilor DNA pentru că ar fi cerut unor angajați din cinci centre sociale, înființate din bani UE, să cotizeze cu bani din salarii la fondul bisericii, fără acte doveditoare. 

[caption id="attachment_286975" align="alignleft" width="310"] Foto: exclusivtm.ro[/caption]

Ion Gheorghe, adică episcopul vicar Paisie Lugojanul, alături de preoţii Alin Cuza şi Cristian Pavel, dar şi de contabila Mihaela Zărie, toţi de la Arhiepiscopia Timişoarei, vor fi audiați la DNA într-un dosar privind o finanţare de circa 20 de milioane de euro, prin POSDRU. Aceștia sunt acuzați de deturnare de fonduri şi abuz în serviciu, în proiectul “Reţeaua interregională de centre educaţionale”, câştigat, în 2011, de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în parteneriat cu Arhiepiscopia Alba Iulia şi Arhiepiscopia Timişoarei.

 Proiectul finanțat prin programul POSDRU a dus la înființarea a 16 centre sociale în ţară, prin care 500 de copii sărmani din judeţele Alba, Mureş şi Timiş beneficiau de mâncare, de asistenţă socială, dar şi de sprijin educaţional. La nivelul judeţului Timiş, s-au înfiinţat cinci centre pentru minori, la Deta, Sânnicolau Mare, Lugoj, Făget şi Timişoara, la care erau 22 de angajaţi.

Scandalul a început după ce mai mulţi angajaţi ai centrelor din Timiş, educatori şi asistenţi sociali, au făcut plângeri penale la Poliţie, în 2012, susţinând că înaltele feţe bisericeşti le-ar fi perceput câte 500 de lei din salarii, ca donaţii pentru Arhiepiscopie. Păgubiţii susţin că preoţii le-au solicitat banii din „nevoia de a putea continua proiectele”. Iniţial, cotizaţiile oamenilor au fost date în nume colectiv, pe chitanţe, pentru Arhiepiscopia Timişoarei. În scurt timp, însă, nu a mai existat nicio hârtie oficială, banii se dădeau şi se primeau doar “la negru”, aşa cum susţin foştii angajaţi.

 “Banii trebuiau predaţi şefei centrului, care îi ducea la Mitropolie. După trei luni în care cotizat fără acte, am renunţat să le mai dau, mai ales că nu primeam nicio chitanţă şi niciun document pe ei. Aşa că am depus plângere la poliţie. Consider că mi s-au furat banii”, a declarat Victoria Mureşan, fostă angajată ca educatoare la Centrul de la Deta.

 Paisie a avut inteligenţa să nu semneze nicio hârtie în acest caz, dar subordonaţii săi au fost nevoiţi să-i dea ascultare. „Am crezut că dacă facem, cu toţii, aceste donaţii, vom putea ajuta copiii săraci, scrie debanat.ro. A trebuit să facem ascultare. Nu am avut altă soluţie”, ne-a declarat, la începutul scandalului, preotul Cristian Pavel, unul dintre cei doi coordonatori ai centrelor sociale din Timiş. În ciuda probelor, atât Mitropolia Banatului, cât şi Patriarhia Română păstrează o tăcere suspectă.

După ancheta Poliţiei Timiş, în august 2012, POSDRU a suspendat proiectul, iar toate cele 16 centre sociale din ţară au fost închise, mai scrie debanat.ro. “Am avut copii cu probleme sociale, din familii sărace, cu risc mare de abandon şcolar. Ei aveau dreptul la două mese pe zi, dar nu li s-a oferit decât una. Beneficiarii centrului trebuiau să primească şi o alocaţie de 100 de lei în fiecare lună. Au primit aceşti bani doar două luni”, a mai declarat Victoria Mureşan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel