În luna aprilie a acestui an, energia produsă din combustibili fosili în Uniunea Europeană a coborât sub pragul de 25% pentru prima dată în istorie, potrivit unui raport al Ember, un think tank specializat în energie.
Această scădere semnificativă, de 22%, comparativ cu aprilie 2023, a fost determinată în principal de creșterea producției de energie eoliană și solară, precum și de revenirea energiei hidroelectrice. Ponderea energiei regenerabile în mixul energetic al UE a atins un nivel record de 54%, scrie euronews.com.
Germania și Italia, lideri în reducerea combustibililor fosili
Germania a înregistrat cea mai mare scădere a producției de energie din combustibili fosili, cu o reducere de 26% față de anul trecut. Aceasta a fost urmată de Italia, cu o scădere de 24%, Spania, Franța și Olanda.
În Germania, închiderea a șapte centrale electrice pe bază de cărbune la sfârșitul lunii martie 2024 a contribuit semnificativ la această reducere.
Emisiile de carbon scad în ciuda creșterii cererii de electricitate
În ciuda unei ușoare creșteri a cererii de electricitate în UE începând cu luna octombrie a anului trecut (0,4% în primele patru luni ale anului 2024 comparativ cu 2023), producția de energie din combustibili fosili a continuat să scadă, fiind înlocuită de sursele regenerabile.
Sarah Brown, directorul programului european al Ember, a subliniat exemplul cărbunelui, a cărui producție a scăzut cu peste 300 de terawatt-oră din 2016 până în 2023, în timp ce producția de energie eoliană și solară a crescut în aceeași măsură.
Tranziția energetică a UE pe calea cea bună
Raportul Ember concluzionează că, deși cifrele excepționale din luna aprilie ies în evidență, acestea fac parte dintr-o schimbare structurală în tranziția energetică a UE. Emisiile de carbon au scăzut cu 18% în primele patru luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului trecut.
Aceste rezultate încurajatoare demonstrează că Uniunea Europeană este pe drumul cel bun în atingerea obiectivelor sale ambițioase în materie de energie curată și reducere a emisiilor de carbon.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu