Elevii români din Serbia, umiliți. Dolha: "Jalnic și strigător la cer"

Viorel Dolha, președintele Asociaţiei Învăţătorilor din România, atrage atenția că Serbia nu-și respectă promisiunile făcute României la Bruxelles. Serbia se angajase, în martie 2012, că nu va standardiza o nouă limbă diferită de limba română pentru români (numiți în Serbia vlasi). 

1617 elevi din Bor şi Zajecear au optat în martie 2013 pentru limba română. În fața acestei situații, autoritățile din Serbia au luat măsuri: - în iulie 2013 au schimbat legea pentru a nu putea fi angajaţi profesori de-ai locului care să le predea; nu au mai permis și altor elevi din alte zone să opteze pentru limba română; în august 2013 au publicat în monitorul oficial programa şcolară pentru "vorbirea valahă", în septembrie 2013 cei care optaseră pentru limba română au fost puşi să aleagă între limba maternă şi informatică; în noiembrie, celor câteva sute de elevi care nu au renunţat la opţiunea pentru limba română în ciuda presiunilor, li se fixează un orar infernal.

"Jalnic este că, spre exemplu, în Maidanpek erau suficienţi copii pentru limba română, dar nu s-au găsit profesori autorizaţi în limba română care să răspundă noilor prevederi legale făcute exact pentru ca profesorii din zonă care cunosc limba română din familie să nu poată ocupa postul! Strigător la cer este că în limba valahă (inexistentă) se permite să se predea deşi în această limbă în mod cert nu există nimeni calificat conform aceleiaşi legi! Şi totuşi Serbia permite predarea limbii valahe şi nu a limbii române", a precizat Viorel Dolha.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel