După decizia CAB, Diaconu tot nu poate candida la europarlamentare, spune ANI

mircea_diaconu
mircea_diaconu

Agenția Națională de Integritate precizează că fostul senator Mircea Diaconu a fost achitat de Curtea de Apel București în dosarul privind conflictul de interese, dar rămâne cu decizia definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție care menține starea de incompatibilitate constatată de ANI în cazul liberalului. Prin urmare, actorul nu poate ocupa o funcție publică, inclusiv cea de europarlamentar, pentru o perioadă de trei ani începând cu iunie 2012.

Precizările ANI

Având în vedere informațiile apărute astăzi în mass-media, potrivit cărora Vicepreședintele Partidului Național Liberal, Mircea DIACONU, „a câștigat procesul cu ANI”, pentru corecta și completa informarea opiniei publice, Agenția Națională de Integritate face următoarele precizări:

Agenția Națională de Integritate a constatat în cazul lui Mircea DIACONU atât starea de incompatibilitate (ianuarie 2011), cât și conflictul de interese penal şi abuz în serviciu contra intereselor publice (octombrie 2011).

În ceea ce privește starea de incompatibilitate, Înalta Curte de Casație și Justiție a emis, la data de 19 iunie 2012, decizia definitivă și irevocabilă în sensul menținerii ca legal și temeinic a raportului de evaluare al A.N.I. cu privire la fostul senator Mircea DIACONU.

Referitor la posibila săvârșire de către Mircea DIACONU a faptelor de natură penală – conflict de interese și abuz în serviciu contra intereselor publice, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a trimis dosarul în instanță în luna noiembrie 2012, ca urmare a sesizării Agenției Naționale de Integritate (http://integritate.eu/1665/section.aspx/2163). Decizia emisă astăzi, 13 martie 2014, de Curtea de Apel București nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casație și Justiție, în cauză fiind aplicată o sancțiune cu caracter administrativ, în cuantum de 1.000 Lei, maximul prevăzut de art. 91, lit. c) din Codul Penal din 1969.

Menționăm faptul că procesul penal aflat pe rolul instanțelor de judecată nu influențează în niciun fel interdicția prevăzută de dispozițiile art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010, de a ocupa o funcţie sau o demnitate publică, respectiv cea de membru al Parlamentului European. Interdicția se aplică pe o perioadă de trei ani, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, ca urmare a deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție, emisă la data de 19 iunie 2012.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel