EXCLUSIV  Drona: De la jucărie la armă letală. Revoluția tehnologică care schimbă regulile jocului

Freepik
Freepik

Născută ca o jucărie, crescută ca o unealtă și devenită un mijloc esențial, drona se dovedește a fi o nouă revoluție în multe domenii.

Drona civilă

De la jucărie la aplicații serioase în zona civilă a fost un pas foarte mic, iar astăzi utilitatea dronelor civile este în continuă creștere datorită unor avantaje majore precum viteza de deplasare, accesul facil în zone dificile, costul redus etc.


Mai mult, drona a devenit un mijloc de luptă împotriva infractorilor, un factor de fluidizare a traficului rutier, un sistem de alertă antiincendiu, un mijloc de transport rapid pentru colete mici etc.


Rolul de spion la distanță al dronei a fost rapid exploatat de către presă și nu numai.

Drona și armata

În arta militară, drona – înregistrată ca UAS (vehicul aerian fără pilot la bord) – a schimbat enorm tacticile și strategiile folosite, mai ales în războiul din Ucraina și în conflictele din Orientul Mijlociu.


De altfel, la Simpozionul special de război aerian din SUA, desfășurat pe 26 ianuarie 2025, s-a recunoscut că dronele/UAS sunt „foarte clar cea mai periculoasă amenințare” pentru aeronave, infrastructuri și personal. Totodată, s-a precizat și că „în acest moment, nu avem o modalitate de a opri această amenințare”, mai ales din cauza capacității extrem de reduse de detectare de la sol și din aer – o problemă care a devenit pentru Pentagon o adevărată pacoste, conform acelorași surse militare.

Astfel, tancurile au devenit ținte predilecte ale dronelor în câmpul tactic, mai ales că până acum ele nu fuseseră pregătite să se apere de atacul unor astfel de dispozitive dirijate de la distanță, chiar și de un adolescent fără pregătire militară. Circulă pe internet un clip cu o dronă de jucărie care transporta o grenadă și, după ce a fost dirijată fix deasupra unui tanc, a lăsat-o asupra lui, provocând scoaterea din luptă a „monstrului de oțel”.

Navele militare, podurile și conductele marine au devenit și ele ținte predilecte pentru dronele specializate. Dronele de intercepție, dotate cu rachete, au început să atace avioane, elicoptere sau alte drone de atac, demonstrând puterea lor în atacurile asupra construcțiilor de orice fel.

Versatilitatea dronelor, capacitățile de producție, costurile mult mai mici decât ale avioanelor și rachetelor, operarea facilă de la sol, mobilitatea unităților tactice, dirijarea de la distanță, capacitatea de a culege informații în plan tactic, viteza mică de operare, altitudinea variabilă la care pot zbura și capacitatea de transport a unui armament divers au condus rapid la o nouă față a războiului și la crearea de unități de drone specializate.

Dotarea dronelor cu camere în infraroșu a crescut precizia loviturilor, dar și calitatea informațiilor colectate în timp real asupra țintelor civile și militare.
Nici rezultatele economice nu au întârziat să apară, mai ales datorită costurilor de producție mult mai reduse decât cele ale unui avion sau elicopter de luptă.

Intuind foarte bine impactul dronei asupra domeniului militar, Turcia și Iranul au devenit rapid mari producători și exportatori de drone militare, în timp ce Rusia, România și alte țări au devenit clienți imediați.

Contramăsuri împotriva dronelor

Evident, apariția și folosirea intensivă a dronelor, atât în domeniul civil, cât și în cel militar, vor forța companiile să lucreze la îmbunătățirea sistemelor de detectare și apărare pentru protejarea instalațiilor, personalului și avioanelor.


De asemenea, în domeniul militar trebuie să fie conceput și implementat un mod diferit de gândire, care să recunoască faptul că instalațiile, mijloacele de luptă, personalul și aeronavele vor fi mereu amenințate de aceste dispozitive.

La început, contramăsurile au fost haotice, precum focuri de armă trase la întâmplare, mai ales noaptea, în speranța că măcar unul va lovi drona.
Ulterior, s-a recurs la bruiajul radio pentru împiedicarea ghidajului de la distanță, însă utilizarea sistemelor de control prin fibră optică (fly-by-wire), o tehnologie mai veche, a făcut ca aceste drone să fie imune la bruiajul radio.

Pentru a înțelege mai bine situația generată de aceste drone, trebuie să știm că, de exemplu, armata SUA se află în „Faza Zero”. Din punct de vedere doctrinar, „Faza Zero” înseamnă modul în care se modelează un teatru de război în vederea pregătirii pentru un conflict militar.

Astfel, SUA este acum forțată să colaboreze cu țările gazdă în care sunt desfășurate trupe americane pentru a înțelege ce autorități și bariere legale există în privința doborârii dronelor inamice.


Fiind membră NATO și având trupe și baze americane pe teritoriul său, România a trebuit să modifice, prin Parlament, în anul 2025, legislația privind interceptarea și doborârea acestor drone, în condițiile în care s-au înmulțit cazurile de survol neautorizat al dronelor rusești care atacă ținte din Ucraina.

În plan tactic, contramăsurile – în afară de bruiajul radio și focurile trase haotic – au fost destul de slabe. De exemplu, tancurilor și blindatelor care luptă în Ucraina li s-au montat deasupra turelelor cutii din plasă metalică pentru a le proteja de grenadele lansate de drone.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel