Digital Single Market, inițiativă pentru România. Ministrul Grindeanu: Este un moment foarte puternic

Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informaţională, invitat la interviurile DC News Live, a vorbit despre o inițiativă de amploare a Adinei Vălean, vicepreședintele Parlamentului European.

Ministrul a pornit discuția de la inițiativa Adinei Vălean, adversar dintr-o altă familie politică, legată de 'unirea Internetului, unirea rețelelor'.

"Cred că este un moment foarte puternic. Vorbim despre Digital Single Market, piața unică digitală. Vreau să o felicit pe doamna Alina Vălean dincolo de ce înseamnă apartenență politică diferită. Important este să facem lucruri bune pentru România și pentru Europa pentru că aici vorbim despre piață unică digitală la nivel european. Noi am fost actori destul de importanți în ceea ce înseamnă elaborarea strategiei pentru piața unică digitală. Am avut dezbateri la nivelul ministerului", a spus ministrul la DC News Live.

"În această primăvară, Guvernul României a aprobat strategia pentru Agenda Digitală România 2020 care este parte componentă a strategiei pentru Europa Digitală 2020", a adăugat Sorin Grindeanu.

De asemenea, întrebat dacă desființează tarifele la roaming în Europa, ministrul a zis: "Este o decizie a Parlamentului European care se va implementa de la jumătatea anului 2016. De atunci nu va mai exista tarif de roaming, iar transferul de date va fi tarifat la nivel unic european. Este un lucru extrem de bun, dar este doar un pas. Românul de la Madrid sună acasă la Vaslui ca și când ar suna de la Madrid la Barcelona la verișorul lui".

Adina Vălean, plan de creare a pieței unice high-tech, high-speed şi high-quality

Amintim că Adina Vălean, vicepreședintele Parlamentului European, prezintă în analiza politică scrisă pentru DCNews un plan de creare a pieței unice high-tech, high-speed şi high-quality. 

Crearea pieței unice digitale a fost anunțată ca prioritate de Jean–Claude Juncker în momentul preluării şefiei Comisiei Europene. Proiectul presupune uniformizarea celor 28 de legislaţii naţionale cu privire la comerţul electronic pentru a asigura un cadru unic de reglementare a zonei digitale, care sã aibã în vedere progresul tehnologic la nivelul comunicaţiilor electronice şi care sã rãspundã cerinţelor pieţei globale, stimulând astfel competiţia şi investiţiile. Altfel spus, scopul pieţei digitale este dezvoltarea sectorului privat european prin crearea unui level – playing field în care actorii privaţi din piaţã sã poatã concura în mod corect şi sub incidenţa acelorași reguli, cu un efect de domino ce ar permite campionilor europeni ai industriei digitale sã creascã şi sã devinã mai competitivi pe piaţa digitalã globalã. 

Ce înseamnă digital single market

"Planul concret pentru o piațã digitalã unicã în Europa a fost anunțat de Comisia Europeanã pe 6 mai 2015 sub forma a 3 piloni şi 16 direcții de acțiune. În câteva cuvinte, piaţa digitalã unicã s-ar traduce prin stimularea competiţiei economice şi digitale la nivel european, care sã conducã mai apoi la cercetare şi inovare în acest sector. În acelaşi timp, digital single market mai înseamnã reducerea decalajului digital între statele membre atât la nivelul tehnologiilor digitale, cât şi la nivelul competenţelor digitale ale cetãţenilor europeni. Europa trebuie sã recupereze din avansul tehnologiilor 4G si 5G al economiilor americane şi asiatice, iar o piaţã digitalã autenticã, cu produse şi servicii paneuropene, poate reprezenta un pas major în gestionarea acestei întârzieri. În acelaşi sens, piaţa digitalã europeanã va evita blocajul digital geografic şi va moderniza legislaţia privind utilizarea drepturilor de autor în vederea balansarii corecte a intereselor creatorilor de conţinut şi cele ale consumatorilor.

Mai aprofundat, strategia vizeazã, mai întâi de toate, accesul la bunuri şi servicii digitale prin intermediul comerțului electronic transfrontalier cu costuri de livrare mai mici la nivel european. Al doilea pilon are în componenţã dimensiunea de cybersecurity si de protecție a datelor cu caracter personal, iar al treilea pilon vizează îmbunãtãţirea competenţelor profesionale (programare, coding) şi logistice ale europenilor într-un cadru în care, în decembrie 2014, doar 13% din utilizatorii Internetului la nivel global proveneau din Uniunea Europeanã", a explicat Adina Vălean în analiza pentru DC News. Mai multe detalii AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel