Căldura este principala cauză a deceselor legate de climă, iar un nou raport subliniază rolul încălzirii globale în creșterea frecvenței și intensității fenomenelor meteorologice extreme în întreaga lume.
Pentru acest studiu, oamenii de știință au folosit anii 1991 până în 2020 pentru a determina care temperaturi se încadrau în primele 10 procente pentru fiecare țară în acea perioadă. Apoi, au analizat cele 12 luni până la 15 mai 2024 pentru a stabili câte zile din acea perioadă au înregistrat temperaturi în intervalul anterior - sau chiar peste, scrie France 24.
Utilizând metode verificate de experți, ei au examinat influența schimbărilor climatice asupra fiecărei zile extrem de calde. Concluzia a fost că „schimbările climatice cauzate de om au adăugat - în medie, în toate locurile din lume - 26 de zile în plus de căldură extremă decât ar fi fost fără ele”.
Raportul a fost publicat de Centrul Climatic al Crucii Roșii și Semilunii Roșii, rețeaua științifică World Weather Attribution și organizația de cercetare nonprofit Climate Central.
2023 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, potrivit monitorului climatic al Uniunii Europene, Copernicus.
Deja în acest an, valuri de căldură extremă au afectat mari porțiuni ale globului, de la Mexic la Pakistan.
Raportul a menționat că în ultimele 12 luni, aproximativ 6,3 miliarde de oameni - aproximativ 80% din populația globală - au experimentat cel puțin 31 de zile de ceea ce este clasificat drept căldură extremă.
În total, 76 de valuri de căldură extremă au fost înregistrate în 90 de țări diferite de pe toate continentele, cu excepția Antarcticii.
Cinci dintre cele mai afectate națiuni se află în America Latină.
Raportul a menționat că fără influența schimbărilor climatice, Surinam ar fi înregistrat aproximativ 24 de zile de căldură extremă în loc de 182; Ecuador 10 nu 180; Guyana 33 nu 174, El Salvador 15 nu 163; și Panama 12 nu 149.
„(Căldura extremă) este cunoscută pentru că a ucis zeci de mii de oameni în ultimele 12 luni, dar numărul real este probabil de ordinul sutelor de mii sau chiar milioane”, a declarat Crucea Roșie într-un comunicat.
„Inundațiile și uraganele pot atrage atenția, dar impacturile căldurii extreme sunt la fel de letale”, a declarat Jagan Chapagain, secretar general al Federației Internaționale a Crucii Roșii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu