Au apărut detalii de ultimă oră despre convorbirea telefonică dintre Donald Trump și Vladimir Putin.
UPDATE 8: Rusia atacă Ucraina la scurt timp după ce a promis încetarea focului
UPDATE 7:
Donald Trump spune că discuția pe care a avut-o cu Vladimir Putin a fost "bună și productivă".
"Conversația mea telefonică de astăzi cu președintele Putin al Rusiei a fost una foarte bună și productivă. Am convenit asupra unei încetări imediate a focului pentru întreaga infrastructură energetică, stabilind că vom lucra rapid pentru a avea o încetare completă a focului și, în cele din urmă, sfârșitul acestui război foarte oribil dintre Rusia și Ucraina. Războiul ăsta nu ar fi început niciodată dacă aș fi fost președinte! Au fost discutate multe elemente ale unui Contract pentru Pace, inclusiv faptul că mii de soldați sunt uciși, iar atât președintele Putin, cât și președintele Zelenski ar dori să se încheie. Acest proces este acum în plină vigoare și, sperăm, de dragul umanității, vom duce treaba la bun sfârșit!", a scris Donald Trump pe Truth Social.
UPDATE 6:
"În timpul conversației, Donald Trump a înaintat o propunere ca părțile în conflict să se abțină reciproc de la lovirea instalațiilor de infrastructură energetică timp de 30 de zile. Vladimir Putin a răspuns pozitiv acestei inițiative și a dat imediat armatei ruse ordinul corespunzător", transmite Casa Albă.
UPDATE 5:
„Liderii au convenit că mișcarea către pace va începe cu o încetare a focului asupra infrastructurii energetice ucrainene, precum și cu negocieri tehnice privind implementarea unei încetări a focului în Marea Neagră, încetare totală a focului și pace permanentă”, transmite Casa Albă.
Președintele Rusiei a răspuns constructiv și ideii lui Donald Trump de a implementa o cunoscută inițiativă privind siguranța navigației în Marea Neagră. S-a convenit să se înceapă negocierile pentru a detalia detaliile specifice ale unui astfel de acord, scrie Sky News.
„Aceste negocieri vor începe imediat în Orientul Mijlociu. Liderii au vorbit pe larg despre Orientul Mijlociu ca regiune de potențială cooperare pentru prevenirea viitoarelor conflicte”, a mai transmis sursa citată.
Cu privire la legăturile mai largi dintre SUA și Rusia, „cei doi lideri au convenit că un viitor cu o relație bilaterală îmbunătățită între Statele Unite și Rusia are un avantaj uriaș".
„Acest lucru include acorduri economice enorme și stabilitate geopolitică atunci când pacea va fi atinsă”, a mai transmis Casa Albă.
Putin a subliniat că o condiție cheie pentru prevenirea escaladării conflictului și pentru a lucra în vederea rezolvării acestuia prin mijloace politice și diplomatice ar trebui să fie încetarea completă a ajutorului militar străin și a furnizării de informații către Kiev.
UPDATE 4:
Vladimir Putin ordonă armatei să oprească atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene după apelul lui Donald Trump.
Liderul de la Kremlin a fost de acord să oprească atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene timp de 30 de zile, relatează presa de stat rusă.
"În legătură cu recentul apel al lui Donald Trump de a salva viețile militarilor ucraineni înconjurați în regiunea Kursk, Vladimir Putin a confirmat că partea rusă este pregătită să se lase ghidată de considerente umanitare și, în caz de capitulare, garantează viețile soldaților Forțelor Armate ucrainene și un tratament decent, în conformitate cu legile ruse și dreptul internațional", a transmis Casa Albă într-un comunicat.
UPDATE 3:
Moscova spune că Putin și Trump și-au exprimat interesul reciproc pentru „normalizarea relațiilor” dintre SUA și Rusia, în timp ce s-a convenit și un schimb de prizonieri între Moscova și Kiev pentru 175 de prizonieri de război (pe fiecare parte).
De asemenea, Moscova a fost de acord să predea 23 de soldați ucraineni grav răniți.
UPDATE 2:
În timp ce viitorul țării sale este discutat fără el de către liderii Rusiei și SUA, Volodimir Zelenski a fost în Finlanda. El nu a făcut referire directă la apelul dintre cei doi președinți - care acum s-a încheiat - ci și-a repetat apelurile pentru a include Europa în discuțiile despre Ucraina.
„Europa trebuie să fie la masa negocierilor și tot ceea ce are legătură cu securitatea Europei ar trebui decis împreună cu Europa”, a spus el.
El a călătorit cu soția sa Olena. Zelenski a precizat că discuțiile s-au concentrat pe sprijinul apărării, investițiile în producția de arme ucrainene și integrarea europeană a Kievului.
UPDATE 1:
Apelul dintre Donald Trump și Vladimir Putin s-a terminat. Cei doi au vorbit la telefon cel puțin 90 de minute. Un oficial de la Casa Albă a spus pentru NBC News că apelul dintre președinții Trump și Putin s-a încheiat, scrie Sky News.
Apelul a durat în jur de o oră și jumătate, a spus oficialul, deși nu a precizat la ce oră anume a început.
Știrea inițială:
Apelul telefonic între preşedinţii american Donald Trump şi rus Vladimir Putin este în curs şi decurge bine, a anunţat marţi Casa Albă, potrivit AFP şi Reuters.
Convorbirea telefonică între cei doi lideri a început la 10:00 ET (14:00 GMT), potrivit unui reprezentant al preşedinţiei SUA, precizează Agerpres.
Convorbirea merge bine şi este încă în desfăşurare, a scris Dan Scavino, şef de cabinet adjunct al Casei Albe, pe platforma X.
Update: Call still in progress… https://t.co/CTNVULUgbE
— Dan Scavino (@Scavino47) March 18, 2025
Astăzi, mai devreme astăzi, Kremlinul a declarat că a fost aranjată o fereastră între orele 15:00 și 17:00 (ora României) pentru ca cei doi lideri să discute la telefon.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Trump și Putin vor vorbi atât timp cât vor considera necesar, scrie Sky News.
Donald Trump le-a spus reporterilor aseară că au fost convenite „multe elemente”, dar a avertizat că „rămân multe” de discutat înainte de apel.
Donald Trump speră să îl convingă pe Putin să accepte o încetare a focului de 30 de zile şi să treacă apoi la negocierea unei încheieri definitive a conflictului cu Ucraina. Ucraina a fost de acord cu încetarea focului, în timp ce Putin a declarat săptămâna trecută că susţine în principiu propunerea Washingtonului pentru o încetare a focului de 30 de zile dar că forţele ruse vor continua să lupte până la îndeplinirea mai multor condiţii cruciale.
Trump speră să realizeze progrese în direcţia unui plan de pace pe termen lung, despre care a sugerat că ar putea include concesii teritoriale ale Kievului şi cedarea controlului centralei nucleare de la Zaporijia, relatează Agerpres.
Kremlinul a precizat anterior că Trump şi Putin vor discuta despre încheierea conflictului din Ucraina şi normalizarea relaţiilor dintre Rusia şi SUA. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat că există deja "o anumită înţelegere" între cei doi lideri, în urma unei convorbiri telefonice pe care cei doi au avut-o pe 12 februarie şi a contactelor la nivel înalt între cele două ţări.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News