Cercetătorii au identificat unde se găsește cel de-al 8-lea continent al Pământului.
Zealandia este considerat al optulea continent al Pământului, care s-a scufundat în urmă cu milioane de ani. Acum, oamenii de știință au găsit o zonă care a rămas până recent ascunsă oamenilor.
Locația se află în apele Pacificului de Sud, unde geologii au identificat o zonă terestră masivă ce a rămas în mare parte ascunsă sub suprafață. Mulți oameni de știință spun acum că este un continent separat, ce se întinde pe aproape cinci milioane de kilometri pătrați.
Doar 5% din Zealandia se ridică deasupra apelor. Acest lucru se întâmplă în locuri precum Noua Zeelandă. Cercetătorii indică desprinderea Zealandiei din mase terestre mai mari cu multe milioane de ani în urmă, devenind cel mai nou candidat al planetei pentru un continent ”cu drepturi depline”.
Sursa foto - Captură X Nature Geoscience
Cercetătorii de la GNS Science din Noua Zeelandă au examinat felul în care s-a format Zealandia. Studiul lor, publicat în anul 2003, merge peste 100 de milioane de ani în istorie, pe când Gondwana era un supercontinent care îngloba actualele teritorii din America de Sud, Africa, Antarctica și Australia, dar și părți din Asia.
De-a lungul timpului, Gondwana a început să se separe, iar o zonă s-a transformat în cele din urmă în Zealandia. Pământul ce se înălța deasupra nivelului mării a început să alunece sub suprafața oceanului în urma modificării forțelor care deplasează plăcile tectonice. Prin urmare, Zealandia s-a îndepărtat treptat de Antarctica de Vest. Apoi, s-a separat de Australia, devenind o masă continentală izolată.
Zeci de ani, mulți geologi au presupus că acest teritoriu scufundat este de natură continentală, însă etichetarea sa ca fiind un continent separat nu a fost acceptată pe scară largă. Cercetătorii au înclinat să creadă că platourile și culmile subacvatice sunt doar fragmente izolate, dar noi date au schimbat persepectiva.
Utilizând geocronologia, o metodă ce determină vârsta rocilor pe baza măsurării dezintegrărilor radioactive, oamenii de știință au reușit să cartografieze principalele unități geologice ale Zealandiei de Nord. Au colectat probe de rocă în regiunile nordice ale Zealandiei, au găsit astfel resturi de gresie, pietriș vulcanic și lavă bazaltică, care datează între Cretacicul timpuriu (în urmă cu 100 – 146 milioane de ani) și Eocen (în urmă cu 34 – 56 milioane de ani).
Datarea rocilor, semnăturile magnetice ale acestora și cartografierea tectonică au ajutat la definirea limitelor Zealandiei. Astfel, acum, cercetătorii au o imagine mai exactă a acestui peisaj scufundat și a zonelor sale geologice diferite. Chiar dacă s-au făcut progrese, porțiuni mari din Zealandia rămân, în acest moment, neexplorate, iar oamenii de știință vor mereu să găsească indicii și detalii suplimentare cu ajutorul cărora să contureze structura și trecutul acestui ”continent”, scrie Earth.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu