Descoperiri arheologice în apropiere de Câmpulung Muscel. Vestigiile concurează cu cele de la Sarmizegetusa Regia / video

Foto: Ioan Radu Gava
Foto: Ioan Radu Gava

Lângă oraul Câmpulung din județul Argeș a fost făcută o descoperire arheologică ce datează de aproape două milenii.

În comuna Lerești, în apropiere de Câmpulung Muscel, a fost făcută o descoperire arheologică ce concurează cu vestigiile de la Sarmizegetusa Regina din punct de vedere al vechimii. În urmă cu mai bine de 50 de ani, în satul Voinești au fost descoperite mai multe terme romane şi un castru. Cercetările arheologice reluate în ultimii ani au scos la iveală noi vestigii, potrivit Ziarul din Muscel.

Castrul și termele romane descoperite la Voinești datează de la începutul secolului al II-lea. Poziționarea castrului îi oferea o vizibilitate atât către amonte, pe valea Râului Târgului, cât și către est.

Cercetările au fost reluate în anul 2013, la iniţiativa Consiliului Judeţean Argeş. Ultimele săpături efectuate în urmă cu câţiva ani au scos la iveală unele dintre cele mai valoroase obiecte de inventar descoperite la Voineşti, fiind vorba de două ştampile tegulare.

„Prima ştampilă se încadrează cronologic la începutul sec. al II-lea. Ştampila este imprimată pe un fragment de cărămidă. Ştampila este în cartuş dreptunghiular incomplet în tabula ansata, lat de 4 centimetri (n.red. – Tabletă cu mânere cu coadă de porumbel. Era o formă preferată pentru tabletele votive din Roma Imperială). Literele sunt înalte de doi centimetri, iar inscripţia “Leg(io) C(laudia) P(ia) F(idelis)” argumentează istoric prezenţa în satul Voineşti a legiunii menţionate sau a unei subunităţi a acesteia.

Cea de-a doua ştampilă se află imprimată pe o altă cărămidă fragmentară. Lectura este următoarea: „Coh(ars) (I) Com(magenorum)”. Ca şi precedenta ştampilă, şi aceasta este datată cronologic la începutul secolului al II-lea. Este o dovadă că termele şi castrul de la Voineşti au fost construite şi locuite de detaşamente ale Cohortei I Flavia Commagenorum.“, au precizat reprezentanţii Consiliului Judeţean Argeş.

Descoperire arheologică în apropiere de Câmpulung Muscel

De asemenea, pe latura sudică a termelor romane a fost identificat un canal pentru evacuarea apei. Zidul interior din jurul gurii de evacuare s-a prăbușit și se păstrează doar paramentul exterior. Din interiorul bazinului, prin zid trecea o conductă, din tuburile de lut fiind recuperate mai multe fragmente.

Tot la Voineşti au mai fost descoperite fragmente ceramice, toarte de amforă, cuie, fragmente de apeduct, un obiect din metal de formă neidentificată, două tuburi (conducte) de plumb, depozitate la şcoala din Voineşti. În plus, au mai fost descoperite și 8 kilograme de plumb topit. Asta i-a condus pe specialişti la concluzia că lungimea tuburilor era mult mai mare sau că fortificația a fost distrusă de un incendiu.

Materialul folosit la construcţia termelor şi a castrului este specific tehnicii romane: piatră de colţ (calcare şi gresii), cărămizi de dimensiuni mari, bine arse, şi lianţi.

Termele se întindeau pe o suprafaţă de câteva sute de metri pătraţi, iar castrul de la Voineşti se întindea pe un hectar.

Anul acesta, arheologii au continuat cercetările la termele romane din satul Voinești. Potrivit arheologului Ion Dumitrescu finanțarea de la Consiliul Județean Argeș a fost generoasă, în valoare de 40.000 lei.

@www.ziaruldinmuscel.ro #ziaruldinmuscelro #ziaruldinmuscel #leresti ♬ Good Energy - Jeppe Reil

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel