O nouă lege, dezbătută recent în Parlament și adoptată rapid, impune demnitarilor români obligația de a participa și de a furniza explicațiile necesare în procesele desfășurate la Tribunalul arbitral al Băncii Mondiale de la Washington (ICSID), care vizează România. Altfel, ei se expun unor amenzi considerabile, care pot ajunge până la 2,5 milioane de lei.
Recent, România a suferit o înfrângere într-un proces la ICSID - Washington, fiind obligată să plătească peste 46 de milioane de euro unor investitori din domeniul energiei regenerabile. Acum, Parlamentul României a adoptat Legea 101/2024 în contextul în care România nu a fost reprezentată la nivel ministerial în aceste litigii, crescând riscul pierderii acestora.
Textul Ordonanței de Urgență a fost transmis în Parlament, unde a trecut rapid prin tot procesul legislativ, fiind aprobat pe 4 martie de Senat, pe 26 martie de Camera Deputaților, iar pe 16 aprilie a fost promulgat de către președinte, devenind Legea 101/2024.
Aceasta prevede faptul că demnitarii implicați în gestionarea litigiilor internaționale sunt obligați să participe la întâlnirile solicitate de avocați, altfel riscă amenzi cuprinse între 250.000 și 2.500.000 lei.
"(5) Conducătorii autorităților/instituțiilor publice au obligația să ia măsurile legale care se impun pentru ca persoanele, inclusiv demnitari, care sunt sau au fost implicate în gestionarea problematicii ce face obiectul litigiilor internaționale prevăzute la alin. (1) și (2) să participe în mod obligatoriu la întâlnirile solicitate de avocații care asigură reprezentarea juridică în respectivele litigii. (...) Nerespectarea obligațiilor prevăzute la alin. (5) și (6) de către demnitarii, funcționarii publici și personalul contractual constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 250.000 lei până la 2.500.000 lei, dacă fapta nu este săvârșită astfel încât, potrivit legii, să constituie infracțiune", prevede legea.
România este implicată în cel puțin cinci litigii la ICSID referitoare la industria energiei regenerabile, generate de schimbările legislative din 2013 și 2014, scrie hotnews.ro. Aceste procese, care implică investitori străini, au apărut ca urmare a modificărilor bruște aduse legislației, neglijând protestele producătorilor de energie regenerabilă din acea perioadă. Pierderea primului caz de arbitraj, în care România a fost obligată să plătească despăgubiri consistente - 42,2 milioane dolari despăgubiri, 600.000 de euro costuri de arbitraj si 3,5 milioane dolari costuri de judecată - arată vulnerabilitatea în fața viitoarelor decizii ale tribunalului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu