Localnicii din 100 de sate şi comune din România au rămas aproape pe cont propriu în fața pericolelor, după ce 1400 de poliţişti şi-au dat demisia în ultimii patru ani, nemulțumiți de salariile primite.
În aproape 100 de localităţi din țară, un singur poliţist face legea fie că e zi, noapte, weekend sau sărbătoare. Se întâmplă în Cluj, Sibiu, Timiş, Ialomiţa, Harghita şi Iași, scrie Digi 24.
Sunt însă şi localităţi în care niciun poliţist nu răspunde dacă cineva sună la 112, cum este cazul localnicilor din Arpaşu, judeţul Sibiu, păziți acum doar de câini.
„Persoana care era locţiitorul șefului de post s-a transferat la Sibiu şi am rămas fără niciun agent", a precizat Ioan Nicoară, primarul comunei Arpașu.
„Se fură ca în codru. Te duci să faci o reclamaţie, la cine faci?", s-a plâns un localnic, în timp ce o femeie afirmat că „Până vine cineva de la Sibiu, de la Avrig, poţi muri".
Situația acestor localități se datorează valului de demisii din poliție pornit în 2011, după ce norma de hrană, peste 500 de lei, a fost tăiată din motive de economie bugetară. În condițiile în care unii dintre polițiști au ajuns să câștige mai puţin de o mie de lei pe lună, mulți au ales să renunțe la uniformă pentru a lucra fie în străinătate - în construcții, ca șoferi de taxi sau ca șoferi de camion -, fie pentru a-și deschide propria afacere.
„Am fost poliţist cinci ani şi trei luni, în momentul de faţă sunt taximetrist într-o localitate din Marea Britanie", spune Adrian Gruia, care a demisiona din Poliție în urmă cu trei ani.
Ilie Chifan, un alt fost polițist care timp de zeci de ani a prins hoți, se ocupă acum de o fermă cu 400 de bovine.
Situația este gravă, după cum semnalează și Doinel Malcoci, lider sindical din SNPPC Timiș „Îşi lichidează activitatea din poliţie plecând în străinătate, unde e mai bine. Pentru bani, clar, poliţişti tineri. Stresul e la cote maxime, dacă nu se intervine mulţi oameni vor claca", a afirmat reprezentantul sindical.
Oficialii din Ministerul de Interne speră să ocupe posturile rămase goale cu absolvenţi ai şcolilor de poliţie, însă puţini sunt cei care acceptă să lucreze la ţară, deși aici există cel mai mare deficit de personal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News