Delegație PSD consultări referendum Iohannis. Cine merge la Cotroceni - OFICIAL

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Klaus Iohannis continuă vineri, la Palatul Cotroceni, consultările cu partidele parlamentare pe tema situaţiei din justiţie.

La 11.00, o delegație PSD va veni la Cotroceni pentru a discuta cu Klaus Iohannis. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că nu va participa la aceste consultări, dar că va fi desemnată o delegaţie din partea partidului. El a declarat joi seară că Partidul Social Democrat va fi reprezentat la Cotroceni de deputatul Eugen Nicolicea şi alte două persoane, care vor fi anunţate vineri dimineaţă.

UPDATE: Marin Iancu și Ioan Muntean, fosți deținuți politici, vor veni la Cotroceni alături de Eugen Nicolicea, deputat PSD.

Potrivit agendei, Klaus Iohannis ar urma să se consulte cu reprezentanţii PSD de la ora 11,00 şi cu cei ai ALDE de la ora 12,00.

Cine este Marin Iancu

Marin Iancu este o altă victimă a lui Augustin Lazăr. De patru ori au fost respinse de Augustin Lazăr cererile de liberare depuse de Marin Iancu, deși niciodată nu l-a audiat pe deținut.

"Refuzul liberării condiționate era îngrozitor de greu de suportat, pentru că acest refuz era egal cu o condamnare efectivă. Erau trei luni. Iar tu știai că trebuie să fi liber atunci. Lăsând la o parte că însăși pedeapsa care era... îți era dată pentru îngrădirea libertății de exprimare. Așteptai îngrozit. Aveai copii, nevastă. Ei veneau convinși că plec. Și veneau și plecau înapoi. Era îngrozitor. Nu pot să vă explic în cuvinte ca să puteți să vă dați seama ce apăsare sufletească era pe mine. (...) Te anunța unul de la penitenciar: Ați fost discutat ieri în comisie, dar ați fost amânat. Atât. Nu vedeai pe nimeni. Cu cine să discuți? Niciunul. Ei veneau după ce se ținea comisia. Tot de la București primeau ordin. Lazăr lucra cu Vasile Gheorghe, șeful Cercetărlor Penale... ce îi zicea ăla... pentru că, patru ani de zile, numai el era șeful comisiei, deci era singurul om de încredere, pentru că erau anumiți oameni, cum au fost și cu condamnările. Era Ștefănescu Mihai ăsta care, tot la fel, nu aveai alt procuror decât cei selectați de Securitate, erau cei care executau exact ce trebuie. Eu am văzut când am văzut dezbaterea cu Filip. Am căutat actele și am văzut. Zic. Ia uite, mă, ăsta e nenorocitul! Nu am fost curios să văd cine era șeful comisiei. Mă interesa să fiu liber. Numai el a fost șef la cele patru comisii. Nu m-au audiat niciodată. Nici măcar nu m-au văzut la față. La a patra cerere am aflat că nu o să plec mai repede fiindcă deținuții politici sunt ținuți cu pedeapsa până la capăt. Deja mă consolasem", a declarat Marin Iancu pentru Antena 3.

Ioan Muntean este omul umilit de Lazăr la Aiud

Povestea eroului trimis de Augustin Lazăr la carceră:

"În anul 1977 scriitorul Paul Goma a înființat Carta 77 referitor la drepturile și libertățile omului. Guvernul României din vreme, condus de Ceaușescu, a semnat acele drepturi la Helsinki, dar nu le punea în aplicare. Eu împreună cu prietenul meu Dan am hotărât să mergem la București pe Drumul Taberei și să semnăm Carta 77", a spus Ioan Muntean într-un interviu pentru Antena 3.

A fost trimis la carceră de Augustin Lazăr pentru o poezie

"După şapte ani am fost eliberat. Înainte am intrat în Comisia de eliberare, în care era procurorul Augustin Lazăr. El era şeful Comisiei. Dacă el zicea nu, nu plecai. Eu am fost de două ori amânat!

Vreau să vă spun că prin '85 am ieşit la raport la procuror să-mi dea să scriu că sunt nevinovat. Am scris aşa cum s-a întâmplat. Când m-am dus la el a dat ordin să fiu băgat la izolare zece zile că am calomniat organele puterii de stat. Eu vorbeam că m-au băgat la puşcărie nevinovat, dar procurorul Augustin Lazăr spunea că am calomniat organele puterii.

În arest, am zis să vină că i-am făcut o poezie. A venit şi mi-a dat încă zece zile de izolare!

La izolare o zi mâncai, una nu! (...). Am avocată. A cerut despăgubire. Eu vreau ca instanţa să se propunţe că sunt nevinovat", a mai povestit bărbatul.

ALDE nu va participa la consultări

Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat că formaţiunea sa nu va onora invitaţia la consultări lansată de preşedintele Klaus Iohannis. Deputatul Varujan Vosganian, vicepreşedinte al ALDE, a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că decizia formaţiunii sale de a nu participa la consultările de la Cotroceni reprezintă un avertisment pentru preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a declarat miercuri că i se pare "de-a dreptul ciudat" faptul că unele partide nu vor să participe la consultările pe tema justiţiei, precizând că este vorba de o ofertă la dialog.

"Faptul că unii nu vor să vină la discuţii cu preşedintele României mi se pare de-a dreptul ciudat. Nu oblig pe nimeni, e o ofertă. Să refuzi o ofertă la dialog e cel puţin ciudat", a spus Iohannis la Bruxelles.

Preşedintele a avut joi consultări cu reprezentanţii PNL, USR, PMP, UDMR şi cu cei ai Grupului minorităţilor naţionale. La finalul consultărilor, Iohannis a declarat că toţi cei care au participat la aceste discuţii au îmbrăţişat ideea organizării unui referendum.

"Toţi au îmbrăţişat ideea organizării unui referendum. (...) Toţi au fost de acord că oamenii trebuie încurajaţi să participe la referendum", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel