De ce nu vorbesc magistrații despre procesele pierdute la CEDO

Unknown
Unknown

În fiecare an, România plătește despăgubiri românilor care au fost nedreptătiți de instanțele din țară și cărora li s-au încălcat drepturi prevăzute de CEDO. Statul plătește erorile judiciare, dar nimeni nu-și asumă răspunderea și nu acoperă daunele materiale produse statului român.

Daunele aduse statului român de erorile judiciare se ridică la 40 de milioane de euro, bani plătiți de statul român între 2005 și 2012. Doar în 2012, Ministerul de Finanțe a achitat 2 milioane de euro.

De ce este România condamnată la CEDO

Mai multe plângeri vizează dreptul la proprietate, lucru normal pentru o fostă țară comunistă, dar și mai multe plângeri sunt din cauza încălcării de către justiția română a drepului la un proces echitabil, precizează FACIAS, într-un comunicat de presă.

Ministerul Finanțelor Publice are drept de regres împotriva persoanelor care au determinat obligarea sa la plata sumelor stabilite prin hotărârea Curții. CSM trebuie să stabilească răspunderea civilă, penală, disciplinară a magistraților și să identifice persoana responsabilă.

Răspunderea magistraților se prescrie

Inspecția Judiciară a transmis FACIAS, cu privire la răspunderea magistraților, că: "Inspectia Judiciară a fost sesizată de Ministerul Finanțelor Publice pentru a verifica, sub aspect disciplinar, dacă judecătorii sau procurorii și-au exercitat funcția cu rea-credință sau gravă neglijență în cauzele în care statul român a fost condamnat la despăgubiri. S-au efectuat verificări prealabile, însă nu s-a dispus începerea cercetării disciplinare întrucât Inspecția Judiciară a fost sesizată după împlinirea termenului de prescripție a angajării răspunderii disciplinare prevăzut de art. 46 alin. 7 din Legea 317/204 privind Consiliul Superior al Magistraturii" care prevede că "acțiunea disciplinară poate fi exercitată în termen de 30 de zile de la finalizarea cercetării disciplinare, dar nu mai târziu de 2 ani de la data la care fapta a fost săvârșită »".

Dosarele ajung pe masa Ministerului Finanțelor și pe masa CSM, după împlinirea termenului de 2 ani. Numai procesul de la CEDO durează 3-4 ani. Cetățeanul are la dispoziție un termen de 6 luni pentru a se adresa instanței europene. Termenul este astfel depășit, iar Inspecția Judiciară nu dispune cercetări disciplinare în cazul magistraților.

Nici Ministerul Finanțelor Publice nu poate formula acțiuni în regres

Pe de altă parte, nici Ministerul Finanțelor nu poate promova acțiuni în regres, pentru că "potrivit dispozițiilor art. 507 Cod procedură penala și art.96 alin. 7 din Legea 303/2004, una dintre condițiile formulării acțiunii în regres împotriva judecătorului sau procurorului este ca acesta să fi acționat cu rea-credință sau gravă neglijență, iar această cercetare se poate face numai în cadrul unei proceduri penale sau disciplinare. Această situație de fond se constituie ca o situație premiză pentru exercitarea acțiunii în regres împotriva judecătorului sau procurorului.".

FACIAS atrage atenția asupra necesității modificării legislative, în sensul răspunderii magistraților pentru erorile judiciare, condamnate la CEDO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel